neděle 22. září 2013

Drakie (Dračí dívka #1)

Drakie

Sophie Jordan


Anotace: Jecinda od malička žije s cejchem výjimečnosti a ví, že každý její krok je sledován. Touží ale po svobodě rozhodovat se sama za sebe.Když poruší nejposvátnější zásadu svého druhu, skoro za to zaplatí životem.Zachrání ji krásný cizinec, který byl poslán, aby lovil takové, jako je ona, potomky draků, kteří na sebe dokážou vzít lidskou podobu. Jacindina rodina je nucena uchýlit se do světa smrtelníků, kterému není lehké se přizpůsobit.





Autorka: Vyrostla v hornaté krajině Texasu, kde fantazírovala o dracích, válečnících, královnách a princeznách. Je bývalou středoškolskou učitelkou angličtiny, ale také autorka bestselerů. Nyní žije v Houstonu se svou rodinou. Když nepíše, tráví svůj čas rozebíráním děje s kýmkoli, kdo je ochotný poslouchat. Také píše paranormální romance pod názvem Sharie Kohler.
Zdroj životopisu: http://www.sophiejordan.net/

Děj: Mysleli jste si, že draci vymřeli? Že jsou jen pouhou legendou? Není to tak úplně pravda. Na světě existují jejich potomci. Nevypadají úplně stejně, ale jistá podobnost tam určitě najdete. Akorát už si neříkají draci, ale drakie a drakiové. Po svých předcích samozřejmě zdělily určité nadpřirozené schopnosti. A nejvzácnější ze všech je oheň. Tímto výjimečným darem, je obdařena právě mladá Jacinda. Každý by za to byl  vděčný, ale pro Jecindu je to spíše přítěž. Raději by byla obyčejnou drakií, než někým, komu už předepsali osud i partnera. Nemá tedy moc velkou svobodu výběru. Je hlídána na každém jejím kroku a navíc musí poslouchat zákony, které ji omezují ještě víc.

Celý její život se ale změní teprve ve chvíli, kdy se svojí nejlepší kamarádkou poruší pravidla a je téměř chycena lovci. Byli by ji nejspíš zabili, ale z nějakého pro ni neznámého důvodu ji mladík, který ji objeví, nechá uniknout. 

Nakonec je s matkou a sestrou nucena odstěhovat se do města. Nejprve si myslí, že život tady nezvládne, ale pak se stane něco, co všechno změní...

Hodnocení: Knížka mě na první pohled zaujala- teda spíš její přebal. Je to jeden z mála, kde se snaží zachovat původní verzi. A to je u mě ohromné plus, protože české obálky většinou nejsou tak dobré, jako originály. Říkám většinou, ne vždycky.

Přiznávám, že tohle je zatím moje první knížka, kde se draci (nebo něco jako oni) objevují. Vím, je to ostuda. Bude se to snažit co nejdřív napravit. :D Takže čtení o dracích, je pro mě příjemné zpestření.

Autorka píše čtivě a zajímavě, bez delších a nezáživných popisů. Máme zde různé charaktery a je vidět, jak se postavy postupem času vyvíjí a mění se. Postavy jsou reálné, s normálními lidskými problémy.
(i když, co se dá ve fantasy definovat jako normální :D)  
Děj se nejprve odehrává v malé vesnici, kde Jacinda žije se svou rodinou a zdokonaluje tu své drakijské schopnosti. Druhá část knihy se je pak situována v lidském městě.

Postavy:
Jacinda je vypravěčkou celé knihy. Miluje svou drakii, létání a svobodu. Je hodně energická, trošku nerozhodná, ale na druhou stranu se dokáže držet při zemi. Líbí se mi na ní, že se pořád snaží být sama sebou. Nechce se měnit. Jako jediná se nechce odstěhovat pryč z vesnice. Jako jediná miluje svou drakii. Na tom všem, je vtipný fakt, že její matka se jí od toho všeho snažila odvést co nejdál, aby tak mohla její drakii zničit, ale místo toho, ji přivedla na místo, kde se její dračí já projevuje mnohem víc.Matka o tom samozřejmě nemohla vědět, ale i tak mi to přijde trochu ironické.

Tamra je dvojčetem Jacindy. Jako malé si byly strašně blízké, ale všechno se změnilo, když se Jacinda proměnila a Tamra ne. Zůstala pořád člověkem. Navíc, si byla dost blízká i s Cassianem (o tom řeč níž), ale ten se na k ní potom co to zjistil, moc neměl. A začal se spíš zajímat o Jacindu. Jo, to by se mě asi taky trochu dotklo. Takže řekněme, že život ve vesnici plných drakiií, které vás odsuzují a nevšímají si vás, asi bude stát za nic. Díky tomu jsem chápala její neustálou podrážděnost. Má zcela jiné priority než Jac. V lidském světě se snaží zapadnout, být oblíbená, prostě aby ji někdo bral takovou jaká je. Teď to nemyslím, nijak zle, ale chvílema mi svým chováním připomíná typickou barbie. Takže je asi jasné, kterou ze sester mám radši.

A přesouváme se k hlavní mužské postavě knihy- Willovi. Což je člověk a černá ovce rodiny. Nechce mít s rodinným podnikem nic společného, ale co naplat. Občas musíme dělat věci, která nám jsou dost proti srsti. Jinak o jeho charakteru: milý, sympatický, tajemný, okouzlující, ale někdy vážně na facku. Ale po pravdě, kdo občas není? :D Musím přiznat, že je docela obdivuhodné, jak se dokáže vypořádat s pravdou. Nesnaží se si na nic hrát (téměř) a pokouší se, žít normální život. Ale jak tak známe fantasy, nebude to mít moc jednoduché.

Poslední hlavní postavou je Cassian, což je drakij, ke kterému byla Jacinda přidělena. Ta, která dští oheň a nejsilnější samec kmene, by tvořili přece úžasný pár, ne? Cassian si to taky myslí, jenže k tomu nápadu zatím jaksi nedokázal přemluvit Jac. Překvapivě.
Pravda, je trochu namyšlený a arogantní, ale na druhou stranu Jac opravdu miluje. Teda doufám. Nevím proč, ale z nějakého důvodu mi nevadil. Ne, že bych ho nějak moc milovala, ale o proti jeho otci je to vlastně hrozně příjemný tvor.

Takže, v konečném shrnutí se kniha dost líbila. Jak už jsem zmínila, je to má první zkušenost s draky, takže pro mě to bylo aspoň něco trochu jiného, než čtu obvykle. Většinu postav si oblíbíte a budete s nimi soucítit. Po přečtení jedničky, si rozhodně přečtu i dva zbylé díly.Už se na ně těším :D
Autorka: Caroline

Žádné komentáře:

Okomentovat