pátek 13. prosince 2013

Prozření Mary Dyerové #1

Prozření Mary Dyerové
Michelle Hodkin


Anotace: Když se Mara Dyerová probudí jednoho dne v nemocnici a vůbec netuší, jak se tam dostala, má pocit, že život už nemůže být podivnější. Může. Věří, že za nehodou, při které zemřeli její přátelé, musí být něco víc. Nemýlí se. A po tom všem, čím si prošla, nevěří, že by se mohla ještě někdy zamilovat. Plete se.







Autorka: Michelle Hodkin se narodila a vyrostla na Floridě, chodila do školy v New Yorku a navštěvovala právnickou školu v Michiganu. Pokud zrovna nepíše, můžete ji najít jak se snaží dostat různé věci ze spárů jednoho z jejich všetečných mazlíčků. Prozření Mary Dyerové je její prvotina.

Zhodnocení: Tentokrát asi začnu obálkou. Jedna z mála, která je stejná jako originál a mě se líbí. Nevím, čím to je, ale něčím mě prostě zaujala. Dívka pod vodou objímaná klukem mi přijde jako poměrně netradiční námět na obálku. Já osobně hodnotím grafické zpracování, jako velmi dobré. :)

Kniha je zábavná, tajemná, plná překvapení, teorií a přání. Psané velice čtivě s krátkými kapitolami a s dějem, který vám ubíhá tak rychle, že za chvíli už jste na konci a ani nevíte jak.. :) Je to sice už okoukaný, ale zároveň zajímavý milostný příběh propletený různými událostmi, ať už zcela normálními nebo těmi trochu paranormálními. Najdete tu vlastně skoro všechno: Pěkné sourozenecké vztahy, prostředí z domova, vzpomínky na minulost, školu a vše, co k ní patří (královnu, sportovce, problémy - prostě střední.) 

Samotný námět knihy je velice zajímavý a z mého pohledu originální. V podstatě jsem četla už několik knih s podobným námětem, ale v tomto případě je to, co se dozvídáme poněkud překvapivé a na jednu stranu nečekané. Ne, že by jste k tomu nemohli dojít už po prvních padesáti stranách knihy, ale stejně je to zvláštní a děsivé zároveň. Vím, že mluvím hodně obecně a neurčitě, ale nemůžu vám prozradit víc, jinak bych prozradila hlavní zápletku děje. A to určitě nechcete :D

Postavy: Mara je velice zajímavou postavou. Život pro ni není právě lehký. Její nejlepší kamarádka, další kamarádka a její přítel zemřeli při zřícení starého ústavu. Ona jako jediná přežila. Bez jakéhokoli viditelného zranění - krom tedy toho, že si nemůže vzpomenout na nic, co se té noci stalo a dokonce ani na to, jak se tam vlastně dostala. To člověku trochu pohraje s psychikou. A ničemu nepomáhá ani fakt, že si o ní její matka myslí, že je asi trochu blázen. 
Aby na svou zemřelou nejlepší kamarádku pořád nemyslela, přestěhuje se spolu se svou rodinou do jiného města. Škola tady taky není jako med a fakt, že tu nikoho nezná, ji také moc štěstí do života nepřidá. Takže myslím, že když řeknu, že na tom chudák není psychicky nejlíp, nikoho to nepřekvapí.

Ohledně jejího charakteru a chování. Je milá, nesnáší, když se kolem ní chodí po špičkách a zatajují se jí věci, které by měla vědět. Neustále vzpomíná na Rachel (její mrtvá BF) a už jenom kvůli ní se snaží vzpomenout na to, co se toho osudného dne stalo. 

Musím říct, že svou situaci zvládá poměrně dobře. Hlavně, když pak zjistí, takovou tamtu zajímavou věc. :D  Já bych se asi zbláznila. Ale každý jsme jiný.

A ano na scénu nám pak přichází lamač dívčích srdcí a děvkař Noah. Takový ten typ kluka, u kterého víte, že vás odkopne hned po tom, co se spolu vyspíte, ale stejně si s ním začnete. Je krásný, chytrý, sexy, neodolatelný, neskutečně arogantní a domýšlivý, tak trochu znuděný životem a jeho životní styl radši nezmiňuju. Ale stejně si toho kluka prostě musíte oblíbit. V jednu chvíli je tajemný a okouzlující a po dalších pár kapitolách máte chuť mu omlátit hlavu o nejbližší stěnu. :D .

Na závěr, co bych chtěla ještě vyzdvihnout, je úžasný vztah mezi Marou a jejím bratrem. Daniel se opravdu chová jako starší bratr se vším všudy. Dává pozor na svou sestřičku ve všech směrech a přijde na pomoc, vždycky když je potřeba. Je tak sladkej a úžasnej. Daniela si prostě a jednoduše nejde nezamilovat. :D

V konečném shrnutí: Velice zajímavé počtení. Originální myšlenka zasunutá do normálního příběhu. Doporučuju. A sama jsem opravdu velice zvědavá, jak se bude příběh dál vyvíjet. Úplný konec knihy mě překvapil, takže Proměno Mary Dyerové, těš se. :)



Žádné komentáře:

Okomentovat