středa 12. února 2014

Proměna Mara Dyerové (Mara Dyer #2)


Proměna Mara Dyerové
Michelle Hodkin 

Anotace: Věřila, že před svou minulostí dokáže utéct.
               Nedokáže.
               Věřila, že všechny její problémy jsou jen výplodem její mysli.
               Nejsou.
               Nevěřila, že po tom všem, čím si prošla, před ní kluk, kterého miluje, ještě                  něco tají.
               Mýlila se.
Druhý díl slavné mysteriózní trilogie.





Autorka: Michelle Hodkin se narodila a vyrostla na Floridě, chodila do školy v New Yorku a navštěvovala právnickou školu v Michiganu. Pokud zrovna nepíše, můžete ji najít jak se snaží dostat různé věci ze spárů jednoho z jejich všetečných mazlíčků. Prozření Mary Dyerové je její prvotina.


Obálka: Já je prostě zbožňuju! Tak originální a přitom jednoduché. Tak krásně zpracované. Jsem opravdu neskutečně vděčná, že obálky v Česku nepozměnili a zůstaly nám ty původní. :D

Zhodnocení: Tak tohle bylo opravdu něco! Myslím to vážně. Často mě knížky zaujmou nebo překvapí, ale že bych si další díl zamilovala víc než ten úplně první, se moc často nestává. Proto mě asi Proměna Mary Dyerové tak okouzlila. Tenhle díl byl tak jiný oproti tomu předchozímu. V prvním díle se Mara celou dobu zabývá jenom tím, co dokáže a čeho je schopná, ale v tomto díle to už nebylo jenom o jejím „nadání.“ Dozvídáme se toho mnohem víc o ní, Noahovi, její rodině a hlavně o psychiatrických léčebnách. Věřte mi, tam se odvíjí tak polovina celého příběhu. Takže se vám možná bude hodit slovník cizích slov. :)

Hlavním faktorem knihy je strach, zoufalství, bezmoc a paranoia hlavní postavy. Tento díl je obecně mnohem temnější, tajemnější, překvapivější, neskutečnější a dle mě prostě mnohem lepší a zajímavější. Prozření Mary Dyerové mě opravdu bavilo. Bylo to něco nevšedního a nečekaného, ale od dvojky jsem nemohla doslova odtrhnout oči. Neustále se něco dělo. Děj se pořád vyvíjel. Kdykoli jste si mysleli, že jste na něco přišli, zjistíte, že to byla jen další slepá ulička. Většinou dokážu konec alespoň v obrysech odhadnout, ale TOHLE, tak to jsem nečekala. A ještě jedna zajímavá věc. Jude je psychopat a to s velkým P. Ale na druhou stranu, byl příběh díky němu mnohem děsivější a tajemnější.

Postavy: Mara se oproti prvnímu dílu opravdu změnila. Předtím byla vyděšená z toho, co dokáže. V tomhle díle ji děsilo to, co se právě děje. Musí být neskutečně depresivní, když své milující rodině nemůžete říct pravdu. Jelikož to, co prožíváte, vám nikdo neuvěří a když už se o tom pokusíte mluvit, vysloužíte si jednosměrnou jízdenku na psychiatrii. Takže ano, díky tomuhle a taky kvůli Judeovi je Mara v mnoha ohledech ovládána strachem a zoufalstvím. Ale i tak svoji situaci zvládá vzhledem k okolnostem dobře. Teda, spíš nemá na vybranou, protože kdyby její rodiče zjistili, že není v pohodě, poslali by ji na hospitalizaci do nemocnice, jen aby ji pomohli. Na jednu stranu je alespoň trošičku vyrovnanější ohledně toho, čeho je schopna. Pořád se vehementně snaží chránit svou rodinu a přátele a ano pořád je tou holkou, jakou kdysi bývala, ale v tomhle díle se v ní probouzí i něco nového a temného.

A pak je tady Noah. Nenechte se mýlit, pořád toho kluka neskutečně „žeru“, ale on prošel asi ještě větší změnou než Mara. V prvním díle vystupoval především jako arogantní, znuděný, lehce nezvladatelný a nesoustředěný pubertální synek miliardáře. Ale tady najdete tohohle pohodáře a playboye, jenom velice zřídka. Jako by to teď byl úplně někdo jiný. Je mnohem tajemnější, záhadnější, uzavřenější, starostlivější, soustředěnější, ostřejší a no jednoduše jiný. Pořád má v sobě kus toho starého Noaha, ale ta bezstarostnost s jakou vystupoval dřív, zcela zmizela. Je trochu paradox, že i když je mnohem uzavřenější, dozvídáme se o jeho životě a povaze o tolik víc, než v prvním díle.

Nebyl by tohle úžasný představitel Noaha? :D

A jelikož se změnily postavy, musí se i jejich vztah vyvíjet trochu jinak, že? U Noaha se ukázalo, jak silný a ochranářský ve skutečnosti je. Byl pro Maru takovou oporou. Pomáhal jí, utěšoval a co je nejdůležitější, věřil jí. A díky tomuhle všemu mám asi tohohle Noaha ještě radši, než toho z Prozření.

Chtěla bych zmínit ještě jednu postavu a to - Daniela. Vím, že to není tak úplně hlavní postava, ale ten kluk je úžasnej. Dobrá, není tak sexy jako Noah, ale je zajímavý, chytrý, milý a na jednu stranu okouzlující. A to nejlepší, je to ohromující a milující starší bratr.

Já vím, že skoro vždycky se těším na pokračování, což je pravda, ale tady to je zcela jiný stupeň.Ten třetí díl prostě musim mít! A nejlíp hned jak u nás vyjde. MUSIM ZNÁT POKRAČOVÁNÍ! Nechápu jak to mohla autorka udělat. Už teď mi chybí Noah. Asi jsem u sebe objevila novou závislost.

Takže rozhodně doporučuji a jsem moc a moc a moc zvědavá, jakým směrem se bude poslední díl této trilogie ubírat. Bojím se, že některá z hlavních postav zemře, nebo se Mara obětuje pro dobro všech. Já prostě potřebuju znát odpověďi!!!!


Žádné komentáře:

Okomentovat