pátek 22. května 2015

RC review: Hádův chrám

Název: Hádův chrám
Originální název: House of Hades
Série: Bohové Olypmu 5
Autor: Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 550 stran

Anotace: Čas se krátí… Bránu Smrti, tajemný průchod mezi světem živých a mrtvých ovládla Gaia se svými pomocníky. Zástupy nestvůr proudí na zem a chystají se převzít vládu nad světem. Přijdou Percy a jeho přátelé na to, jak bránu uzavřít? Dokáží se vrátit z hlubin Tartaru, nejtemnější části podsvětí, kterému vládne bůh mrtvých Hádes? Nebude to jednoduché! Řečtí a římští bohové nedokáží svým dětem pomoci a k Táboru polokrevných se blíží armáda římských polobohů, aby ho zničila. Sedm statečných hrdinů z proroctví musí znovu nasadit své životy za záchranu bohů, lidstva a celé civilizace.


Autor: Rick Riordan se narodil v San Antoniu v Texasu. Vystudoval University of Texas at Austin a poté patnáct let učil na státních a soukromých školách v Kalifornii a San Antoniu.
Riordan je mnohonásobně oceněný autor knižní série Tres Navarre a jeho kniha The Maze of Bones se 28. září 2008 vyšplahala na první místo v seznamu bestsellerů newyorského deníku The New York Times. Knihy ze série Percy Jackson a Olympané vypovídají příběh o dvanáctiletém chlapci, který se dozví, že je synem starořeckého boha. 12. února 2010 měl premiéru film natočený podle prvního dílu série – Zloděj blesku.
Riordan žije se svou ženou a dvěma syny v San Antoniu. Právě pracuje na nové sérii The Kane Chronicles, která bude založená na egyptských bozích a jejíž první kniha, The Red Pyramid, byla vydaná 4. května 2010.
Zdroj

Geniální, originální, překvapivé, úžasné...
Moc pěkná zpráva, Ricku :D 
Předposlední díl série byl stejně jako všechny předchozí naprosto úžasný a dech beroucí. Příběh byl tentokrát popisován ve dvou dějových liniích, což je zatím poprvé. A myslím, že Riordan to jako obvykle zvládl na jedničku. Tartar patří mezi jedno z míst, kde bych asi vážně nechtěla skončit. A pokud mě tohle čeká po smrti, no tak to mi přejte štěstí. :D

Tenhle díl byl asi nejméně o vztazích a je asi nejvíce ochuzen o takovou tu romantickou složku. I když taky záleží na tom, z jakého to berete hlediska. Například vztah mezi Percym a Annabeth se značně upevňuje a  posiluje a vypadá to, že se možná (konečně) usměje štěstí i na Lea. :3 Takže sice tu nebyly romantická vyznání a projevy, ale nemusíte se bát, že byste přišli i o srdceryvné scény. Na ty totiž taky párkrát dojde. :)

Na autorův styl psaní si prostě nemohu stěžovat. Příběh je úžasně promyšlený, všechno na sebe navazuje a nic se neděje bez důvodu. Líbí se mi, že všechno je provázané a řecké a římské báje získávají díky Riordanovi zcela nový rozměr. Nevím, jak je to možné, ale jeho knihy si prostě udržují neskutečně vysokou laťku a je jedno s kolikátým dílem nebo jakou knihou tento autor přijde. :)

Postavy, které si prostě musíte zamilovat :D 
Co se týče postav, tak tento díl byl z větší části o  Percym a Ananabeth. Jak už jsem zmínila, jejich vztah se díky tomu co prožili, značně posílil. Mají v sebe bezmeznou důvěru a dokáží jeden druhému svěřit svůj vlastní život. Celou dobu co jsou v Tartaru se spoléhají jenom na sebe a prokazují neskutečnou odvahu a vynalézavost.
Především vážně obdivuju Ananbeth, jelikož bez ní by se ti dva moc daleko nedostali. Její schopnost si téměř v každé situaci poradit a vymyslet plán i v těch nejtěžších podmínkách, je prostě úžasná. :D
A  no Percy, ten se snaží, občas mu to pálí a ano sem tam zachraňuje situaci, ale co si budeme nalhávat, bez Annabeth by byl mrtvý téměř na samém začátku. :D
Další postavou, kterou bych chtěla v tomto díle zmínit byl samozřejmě Leo. Stejně jako obvykle i tentokrát to byl právě on, kdo většině týmu pomáhal, aby se psychicky nezhroutili, i když on sám byl na dně. Opět poukázal na to, že je velmi cenným a důležitým členem výpravy, bez kterého by naše posádka byla ztracena.

Velmi mě taky překvapil Frank. Z toho malého, nevýrazného a bojácného chlapce, se stal silný, odvážný a urostlý muž, který je ochotný udělat cokoli pro záchranu svých přátel.
V tomto díle se projevil svou pravou síla a taky vůdčí schopnosti. Ten kluk se tak možná nejeví, ale podle mě z něho jednou bude vážně dobrý vůdce. Má proto ty správné předpoklady a navíc se dokáže proměnit v jakékoli zvíře, které ho napadne, což je úžasný bonus navíc. :D

Přišlo mi, že Hádův chrám byl zaměřen právě na tyto tři postavy, takže pokud čekáte na nějaké to počteníčko o Jasonovi, tak vás musím zklamat. Jistě, samozřejmě se v knížce objevil a porazil spoustu příšer, ale děj se na něj nesoustředil tolik.
No a co se týče Piper a Hazel, ty obě prokázaly, že jsou skutečné a neohrožené bojovnice, které se dokáží poprat snad se vším, co je před ně postaveno. :D Piper dokázala, že být dcerou Afrodity neznamená jenom dobrý vzhled a vyjadřování, ale stejně tak mazanost a sílu.
A Hazel ta prostě a jednoduše povýšila svoje schopnosti na zcela novou úroveň a všem ukázala, že děti Neptuna (Háda) dokáží být pěkně děsiví. :D

Naprosto úžasné počtení. Vážně se už moc těším na další díl. :3 Hodnocení je stejné jako obvykle, jelikož tyto knihy se prostě nedají hodnotit jinak...
A nakonec bych ještě jednou chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za spolupráci a poskytnutí této úžasné knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat