čtvrtek 9. července 2015

RC review: Krev polobohů

Název: Krev polobohů
Originální název: Blood of Olympus
Série: Bohové Olmypu 5
Autor: Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 540

Anotace: Sedm polobohů včele s Percym čeká poslední a nejtěžší boj. Giganti, obludní pomocníci bohyně Gaiy, jsou připraveni zničit hrdiny z Velkého proroctví a s nimi i celý svět. Tábor polokrevných je obklíčen římskými jednotkami a hordami nestvůr. Nutně potřebuje pomoc, ale ta je až na druhém konci světa. Obří socha Athény Parthenonské by mohla válku mezi Řeky a Římany zastavit a polokrevné usmířit.

Míří ale kamenný kolos na správné místo, a hlavně, bude tam včas? Zbývá jen pár dnů. Pomstychtivá matka země Gaia se probírá z dlouhého spánku a k probuzení jí chybí jediné - krev dvou polobohů, krev Olympu!



Autor: Rick Riordan se narodil v San Antoniu v Texasu. Vystudoval University of Texas at Austin a poté patnáct let učil na státních a soukromých školách v Kalifornii a San Antoniu.
Riordan je mnohonásobně oceněný autor knižní série Tres Navarre a jeho kniha The Maze of Bones se 28. září 2008 vyšplahala na první místo v seznamu bestsellerů newyorského deníku The New York Times. Knihy ze série Percy Jackson a Olympané vypovídají příběh o dvanáctiletém chlapci, který se dozví, že je synem starořeckého boha. 12. února 2010 měl premiéru film natočený podle prvního dílu série – Zloděj blesku.
Riordan žije se svou ženou a dvěma syny v San Antoniu. Právě pracuje na nové sérii The Kane Chronicles, která bude založená na egyptských bozích a jejíž první kniha, The Red Pyramid, byla vydaná 4. května 2010.

Všechno musí jednou skončit...
Poslední díl, poslední příběh, poslední kousíček skládanky. Příběhy o Percy Jacksonovi a jeho přátelích jsou definitivně za mnou. Po přečtení série Percy Jackson, jsem se mohla utěšovat tím, že jsou tady pořád Bohové Olympu, ale co budu dělat teď? :D Ráda bych se dozvěděla, jak to bude s našimi hrdiny za dvacet, třicet let. Jak budou vypadat jejich životy, čím se budou živit a jaké budou jejich děti. Prostě bych potřebovala ještě tak jednu (dobře, možná dvě) série. :D 
Tak snad strýček Rick bude tak hodný a moje přání bude jednou splněno. :)

Stejně jako všechny předchozí díly i Krev polobohů byl úžasný, strhující, dech beroucí díl, který tuto sérii krásně zakončil. Konec jako takový je dostatečně uzavřený, ale zároveň i otevřený pro doufejme případná pokračování. 
Tentokrát bylo akce a napětí opravdu spousta. Jak příběh gradoval, napětí se zvyšovalo a ke konci jsem se vážně modlila. Pokud jste knihu četli, tak chápete. :D

Naše milovaná sedmička znovu v akci...
A co se našich párů týče, tak k žádným velkým rozepřím nedošlo. Dle mého názoru byl tento díl mnohem více o jednotlivcích, než párech jako takových. Vztahy mezi sebou mají naši hrdinové už dávno vyřešené, takže šlo spíše o rozvíjení jejich schopností a ždímání ze sebe absolutního maxima. Protože pokud poleví, svět, jak ho známe, bude zničen. Ale jinak žádnej stres. :D

Jedinej malinkej problém je to, že v tomhle díle má jedna postava zemřít. Ano, mám chuť si jít s Rickem vážně promluvit.:D Ale bohužel vám nemohu nic říct, jelikož SPOILERY. Ale možná je to tak dobře. :)
Percy se v tomto díle nijak nezměnil. Ano, zachraňoval svět před zničením a tak, ale byla zde ještě další šestice lidí, kteří na tom mají stejnou zásluhu, takže to tentokrát není takový výkon. :D Ne, dělám si legraci, Percy byl úžasnej jako vždycky. :3 :D

Přátelství mezi Annabeth a Piper se značně posílilo. Annabeth se svým logickým uvažováním a analytickým myšlení spolu s emocionálně založenou Piper, která se řídí především svými pocity a instinkty, tvoří dokonalou souhru. Ty dvě jsou jako samostatné bytosti úžasné, ale jako duo jsou snad ještě lepší :)

Frank je sice velmi důležitou postavou, ale pro mě pořád ne moc výraznou. Nevím čím to je, ale toho kluka prostě nemám moc ráda. Je hrozně fajn a to všechno, ale mě prostě nějak nesedí.

Jason podle mě v tomhle díle překvapil nejvíc. Ne tím, co dokázal, ale tím co slíbil, že udělá. Přijde mi to jako úžasný nápad a kdyby k tomu došlo už dřív, ušetřila by se spousta problémů.
Jinak je Jason stejně sebevědomí, cílevědomí a charismatický jako vždy.


Hazel je postava s asi největším potenciálem, který pořád rozvíjí. Na ni je úžasné to, že se o ni pořád dozvídáme něco nového a  její schopnosti se neustále zlepšují.
Obdivuju, jak velký kus cesty od začátku tato dívka ušla. :)

No a jako poslední z naší slavné sedmičky je tu můj oblíbenec, Leo. Ten kluk vás prostě vždycky pobaví. Díky jeho vtípkům a dobré náladě se s ním člověk prostě nenudí. A teď je tu pro něj navíc možnost toho, že skončí s dívkou, kterou miluje, takže se máte na co těšit. :)

No a samozřejmě nesmím zapomenout zmínit Nica a Reynu, jelikož bez nich by naše sedmička mohla být už mrtvá.
A když už mluvím o Nickovi, musím upozornit na to, jak dlouho cestu tenhle kluk ušel. Prožil tolik boleti a zklamání, ale přesto se drží a dál bojuje, i když pomalu nemá za co. Za mě asi největší obdiv. :)


Konečné zhodnocení: Vypadá to, že tohle je moje poslední recenze týkající se světa polobohů. Bude mi to chybět. Vážně, tak nějak jsem si zvykla, každý měsíc si nějaký ten Rickův příběh z tohoto magického světa přečíst.
Ale bylo to úžasné, a ať už budu hodnotit celou sérii nebo jen tento díl, výsledek je stejný:
A nakonec bych ještě jednou chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za spolupráci a poskytnutí této úžasné knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat