úterý 21. července 2015

RC review: Past - Andrew Fukuda

Název: Past
Originální název: The Trap
Série: Hon 3
Autor: Andrew Fukuda
Počet stran: 352
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Gen, Sisy, David a Epap společně se zbylými dívkami z Misie ujíždějí vlakem neznámo kam. Bojují o holý život a snaží se zachránit jeden druhého a současně svoji jedinou naději: lék. Vědí, že šance na uzdravení jejich blízkých a na lepší svět pro všechny existuje. Stačí jen dostat se k cíli a nevběhnout do pasti. Osud Genovi chystá i další překvapení – znovu se setkává se Září, jeho první láskou a současně tím nejnebezpečnějším protivníkem…



Autor: Narodil se v Manhattnu a byl vychován v Hong Kongu. Poté co získal bakalářský titul z historie na Cornellově univerzitě, Fukada začal pracovat v Manhattonském "čínském městečku" spolu s dalšími imigranty. Tato zkušenost vedla k napsání Crossing, jeho debutu který byl vybrán ALA Booklist jako Top 10 First Novel a Top 10 Crime Novel v roce 2010. Jeho druhá kniha Hon, první kniha v nové sérii, byla koupena St. Martin's Press a vydaná v květnu 2012. Předtím než se Fukada stal autorem na plný úvazek, byl sedm let prokurátorem. Momentálně se svojí rodinou žije na Long Islandu.
Zdroj

Poslední díl série, který určitě nezapomenete...
Musím přiznat, že ze začátku jsem moc nevěděla, co si o této sérii myslet. Střídali se pasáže, kdy jsem se málem unudila k smrti a ty, kde to akcí a napětím jenom přetékalo.
První díl mě moc nezaujal, dvojka už byla mnohem lepší a trojka byla vážně jízda. :D Naprosto jsem ten konec nečekala, byla jsem ohromena, překvapena, no prostě všechno dohromady. :D
Autor se nejspíš nechal inspirovat stylem psaní Suzanne Collins, jelikož to vypadalo asi tak, že: Ty umřeš, ty taky a no tobě bychom třeba mohli jenom zničit život....

Tenhle díl, byl podle mě ze všech nejlepší. Ať už co se týče příběhu, gradace nebo celkového zpracování. Svým způsobem se pořád něco dělo a naše postavy se neustále dozvídaly nové a nové poznatky.
Akce byla téměř nepřetržitá a slibuju vám, že konec vám vyrazí dech. To, co autor vymyslel, je naprosto šílené, překvapující a nevšední zároveň. A mě se to vážně líbilo. .D

Příběh byl opět vyprávěn z Genova pohledu, ale bylo zde i pár kapitoly ze Zářiny perspektivy, což mi přišlo vcelku zajímavé. Popisuje zde svoji minulost, rodinu, školu, opatření a tradice, které doma dodržovali, ale i to, jak se dostala do Glupaního ústavu a co se dělo po její přeměně. Vážně docela zvláštní příběh.

Lidé, žijící ve světě, kde jsou pouhou potravou...
Genova osobnost se vyvíjí celou sérii. Je jasné, že od začátku prošel ohromnou změnou. Ať už mluvíme o postojích či názorech. Nepatří mezi mé nejoblíbenější postavy, ale hrozně se mi na něm líbí to, jak je realistický. Je to člověk, který dělá chyby, občas jedná ukvapeně, cítí se vyděšeně a reaguje přirozeně. Prostě to není nějaká vyumělkovaná perfektní postava, bez jediné vady a to mi dost imponuje.

No a co se týče Sisi, to je prostě úžasná postava. Odvážná, inteligentní, starostlivá, bystrá a no prostě vážně obdivuhodná. To, co je ochotná udělat pro její "sourozence" je vážně neskutečné, ale dokazuje nám to, že nic na světě není důležitějšího a cennějšího než láska k svým bližním. :)
Navíc v tomhle díle prokázala, že má v sobě mnohem víc síly a sebekontroly, než by se na první pohled mohlo zdát. Jistě, pořád jsou tu věci v kterých si je nejistá a i ona dělá chyby a je nerozhodná, ale ve výsledku se vždycky dokáže rozhodnout správně a nepodlehne pokušení. (Až přečtete, budete vědět, co tím myslím. :D)

What is wrong? What is right?
V tomhle díle samozřejmě ani nesmí chybět milostný trojúhelník, což znamená, že Záře je zpět a Sisi lehoulince žárlí. A to i přesto, že Záře je zabiják, který jde naší dvojici po krku. :D A Gen si nemůže pomoc, ale má pocit, že Záři něco dluží a že je tu pořád šance na její záchranu. Koho si nakonec vybere? Dívku, kterou roky tajně miluje nebo dívku, do které se zamiloval před několika týdny a prožil s ní víc než s kýmkoli? A je v tomhle světě ještě vůbec nějaké místo pro lásku? :)

Konečné zhodnocení: Opravdu úžasné zakončení série. Pro mě absolutně nečekané. V podstatě zjistíte, že ne všechno je takové, jak jste si mysleli. Svět není černobílý, žijeme v odstínech šedi. A naše hlavní postavy se zde nemusí ani tak vypořádat s ostatními stvůrami, ale spíše sami se sebou a svými rozhodnutími. Jelikož, co dělat když se všechny vaše sny hroutí a zjistíte, že to, za co jste celou dobu tak tvrdě bojovali je vlastně lež?

Tento díl si u mě vybojoval:

Ještě jednou mockrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat