úterý 13. srpna 2013

Samotáři (Karanténa #1)

Karanténa: Samotáři (Karanténa #1)

Lex Thomas

Anotace: Odmaturuj nebo zemři!
Pokud si myslíte, že vaše střední škola je hrůza, tak jste neslyšeli o McKinleyho střední. Když školou otřásl mohutný výbuch, změnila se v nejhorší noční můru. Všichni studenti jsou napadeni virem, který je pro dospělé smrtelný. Škola se ocitá v karanténě pod dohledem armády. Všichni učitelé jsou mrtví. Z nevinných skupinek studentů se tvoří násilné gangy, bez kterých není naděje na přežití. David svůj gang nemá, má jen mladšího bratra Willa a společně stojí proti celé škole. Vítejte ve škole, kde děti nebojují o popularitu - bojují, aby přežily.



Autor: Pod pseudonymem Lex Thomas se schovává americká autorská dvojice – Lex Hrabe a Thomas Voorhies. Tito dva pánové se dali dohromady na jednom spisovatelském kroužku v Los Angeles a ukázalo se, že jim to natolik klape, že kromě scénářů k filmům zvládají napsat i knihu. První díl se jménem Karanténa: Samotáři se ve světě netěší nijak extrémním úspěchům, rozhodně se nestal bestsellerem, ale nějakým zázrakem se dostal až k nám, do České republiky.


Ohlušující výbuch se rozléhá po celé škole. Východní křídlo je srovnáno se zemí. Chodby se plní křikem a pláčem. Studentům padají chomáče vlasů. Celý učitelský sbor umírá v záchvatech krvavého kašle. Nikdo nesmí dovnitř a nikdo nesmí ven. Vítejte na McKinleyho střední!

Hodnocení: Napínavý příběh vypráví o střední škole, kterou napadl vysoce nebezpečný virus. Jediní, kdo ho dokáží přežít, jsou teenageři. Jediným řešením, jak zabránit šíření viru, je uzavřít školu do karantény. Co se ale stane se studenty? Jednou za čas se otevře plachta, která zakrývá celou školu a vrtulníky spustí na zem palety se zásobami. V těchto komplikovaných podmínkách studenti začnou vytvářet gangy. Borci, Krásky, Nerdové, Geekové, Freaci, Skejťáci a později i Samotáři mezi sebou svádějí boj o zásoby i o vlastní životy.
Hlavními hrdinové knihy nejsou žádní superhrdinové, jsou to puberťáci, kteří se snaží vyrovnat se stávající situací.
Postavy: David býval na škole oblíbený, byl kapitánem fotbalového týmu a chodil s královnou střední školy. Po smrti matky se ale uzavřel do sebe, opustil tým a propadal velmi hlubokým depresím. Jediné co mu zbývalo, byla jeho krásná přítelkyně Hilary. Tedy dokud nezjistil, že ho podvádí!
Karanténa v Davidovi odhalí jeho pevný charakter. Sice se kvůli okolnostem také musí zúčastnit bitek o jídlo a podobně, v žádném případě ale není sadista a snaží se konfliktům vyvarovat. V mnoha situacích ukáže pevné sebeovládání i soucit.
Na druhé straně je tu Davidův mladší bratr Will. Den, kdy zaútočil virus, byl také jeho prvním dnem na střední škole. K tomu všemu navíc trpí epilepsií, což mu samozřejmě na oblíbenosti nijak nepřidá, a proto se nemůže dostat do žádného gangu. Will mě upřímně řečeno většinu knihy pořádně štval. Byl sobecký, namyšlený a vztahovačný. To ale na druhou stranu dodává jeho postavě na důvěryhodnosti.
Další důležitou postavou je Lucy, do které byl Will zamilovaný, ale Lucy – no, nechte se překvapit.
Další postavy už zde popisovat nehodlám, protože se jich v knize pohybuje celkem dost. Nebojte se ale, že
byste si je nemohli zapamatovat, přichází na scénu hezky postupně a mají charakteristické povahy, které vám nedovolí si je plést.

Kniha nešetří akcí ani násilím a to je dobře. Upřímně, bavilo by vás číst o tom, jak se navzdory šíleným podmínkám všichni chovají slušně a civilizovaně? Jak se všechny zásoby poctivě dělí mezi všechny? Ne. V knize se postupně ukazuje pravý charakter každého studenta. Extrémní podmínky nutí člověka dělat extrémní věci.


Tak co, navštívíte stejně jako mnoho čtenářů zdi střední školy McKinley?



-Autor recenze: Hanny

Žádné komentáře:

Okomentovat