pondělí 16. února 2015

RC review: Čekání na zázrak

Název: Čekání na zázrak
Originální název: Body and Soul
Série: Mezi nebem a zemí 3
Autorka: Stacey Kade
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 240 stran

Anotace: Alona Dareová přebývá už přes měsíc v těle Lily "Ally" Turnerové. Lilyino tělo není tak aktraktivní, jako to její, a navíc se jí nedaří hrát sestru a dceru lidí, které skoro nezná. Trápí ji i to, že Will – na kterém jí záleží víc, než by chtěla – si přeje, aby se vrátila skutečná Lily. Stane se zázrak, Alona bude opět volná a Lily zůstane naživu? S pomocí duchařského média Malachiáše Velkolepého možná mají šanci na úspěch, ale odhalování pravdy se nelíbí tajemnému duchovi, který se před ničím nezastaví. I kdyby měl Alonu zničit...


Autorka: Také známá jako Stacey Klemstein. Žije na předměstí Chicaga se svým manželem, Gregem, a dvěma vysloužilými závodními chrty, Walker a Pansy. Když nečte nebo nepíše najdete ji u televize sledující své oblíbené pořady (Upíří deníky, Almost human, Živí mrtví, Sherlock a mnoho dalších).
ZDROJ

Všechny série jednou končí. (Teda, skoro všechny :D) A tentokrát jsme se dostali i ke konci Mezi nebem a zemí.

Láska je všude, ale problémy se lepí na paty stejně tak..

No, co by se dalo o tomhle díle říci? Dějová linie se víceméně nezměnila. Jediným rozdílem je to, že tentokrát Alona řeší problémy svého nového těla. Lépe řečeno, jak se z téhle šlamastiky co nejrychleji dostat a zároveň neumřít.
A no Will ten na druhé straně řeší dilema, jelikož v těle holky, která byla jeho nejlepší kamarádkou a která se mu vcelku líbila, je skrytá holka, kterou miluje.

Ano, pokud se na to podíváte takhle, asi vás moc nepřekvapí, že je tento díl co se romantiky a vztahů týče na špici. Ale autorka to díky bohu nepřehnala tak moc, takže se to pořád dalo velice dobře číst. Chvilkami možná byly některé pasáže trošičku přeslazené, ale tak v které knížce s romantickou tématikou se to občas neděje, že? :D
Za sebe musím říct, že jsem si čtení celé této série vcelku užila. Neřadila bych to někam mezi mé Top favority a nejspíš ani série, které bych si přečetla znovu, ale pořád to bylo příjemné, oddechové a vcelku vtipné čtení. Romantika, vztahy, sem tam nějaká ta akce, překvapení a záhada. Prostě takové fajn pohodové čtení. :)

Problémy v ráji, změny charakterů a priorit..

Jak už jsem tak trochu naznačila, Will v tomto díle stejně jako Alona řeší menší dilema. Lili byla jeho nejlepší kamarádka a nechce, aby ji Alona jakkoli zneužívala pro své účely. Přijde mu to jako by tak zneuctíval její památku. Na druhou stranu si ale uvědomuje, že pokud by Alona z jejího těla odešla, zničila by tak sebe, ji i celou Liliinu rodinu. Jop, ten chlapec nemám moc na výběr pokud chce, aby se všechno úplně nepokazilo.
Oproti prvnímu dílu je tu i veliký vývoj jeho postavy. Z kluka, který jenom seděl v koutě a bál se vystrčit hlavu se najednou stal mladík, který se nebojí stát si za tím, (nebo spíš za kým) na čem mu záleží a dokáže dát najevo svůj vlastní názor. A pozor, dokonce se po všech těch letech postavil i vlastní matce, což v jeho případě shledávám jako neskutečný úspěch. :)


No a co se Alony týče... Pokud byste si mysleli, že to má Will těžký, tak v tom případě si tahle holka prochází peklem. :D
Ano, to že vlezla do Liliina těla byla čistě její sobecká chyba, ale no tak všichni občas něco poděláme, ne? :D A ona za to platí opravdu dost.
Je uvězněná v těle holky, u který ví, že se Willovi líbila. V těle, které není tak dokonalé jako její, v těle, kde je pro ni všechno cizí. Navíc se musí snažit, přesvědčit Liliinu rodinu o tom, že je "jejich dcera". Což se dělá vcelku dost těžce, když o svém hostiteli nic nevíte a povahově jste kompletně odlišní.
A ano, pokud bychom porovnávali změny charakteru v průběhu série, Alona jednoznačně vítězí. Z rozmazlené, sebestředné, namyšlené, povrchní a jízlivé mrchy se stala dívka, která se snaží pomáhat druhým, potlačovat své jízlivé já a nemyslet jenom na sebe. Její postava prošla celkem radikální změnou.

"Co je důležité, je očím neviditelné."

A co si budeme nalhávat, asi všichni víme, co Aloně k téhle změně pomohlo. Láska. Ale v tomhle případě to není jenom takové to kliše typu: "Změnila jsem s ek vůli mému milovanému příteli." Ne, tentokrát tu hrálo roli ještě něco jiného.
 Za tu dobu, co je Alona v Liliině těle poznává typ lásky, který do téhle doby neznala. Láska rodiny. Pocit toho, že patří někam, kde ji lidé, uznávají a milují takovou jaké je. :)

Vztah Alony a Willa v tomto díle chvílemi připomínal horskou dráhu. Jednou to vypadlo, že se nad nimi objeví duha, po chvíli, že jeden druhého zastřelí. Takhle to probíhá až do chvíle, než se něco strašlivě pokazí a no Aloně pak začíná jít o život. V téhle chvíli se Will vykašle na jakékoli malicherné hádky a neshody, které mezi sebou měli a rozhodne se udělat cokoli proto, aby ji zachránil. Což znamená spoustu věcí, včetně spřáhnutí se s šíleným médiem nebo bojem se zákeřným duchem, který by rád zůstal na Zemi o nějakou tu chvíli déle. :)

Tak, to je asi vše, co bych chtěla říct. :D Za mě dávám:

Ať už jako hodnocení tohoto dílu nebo celé série. :) 

A nakonec bych ještě jednou chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za spolupráci a poskytnutí této úžasné knihy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat