neděle 22. února 2015

RC review: Pomsta

Název: Pomsta
Série: Volání sirény 2
Autorka: Michela Burdová
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 368 stran

Anotace: Vydržela pravá láska staletí a překonala nenávist, nebo se změnila v touhu po pomstě?
Noel se nedokáže smířit se smrtí svého přítele. Je přesvědčená, že za ní stojí nadpřirozené síly. Každé léto se totiž ve městě ztrácejí a záhadně umírají muži. Její teorii o siréně, která má všechno na svědomí, nikdo nevěří. Až na záhadného Derrena, který se nedávno přistěhoval a kterému Noel očividně není lhostejná. Co když ale Derren něco skrývá?
Dívka se začne zaplétat do příběhu staleté zrady a nenávisti a brzy zjišťuje, že jí jde o život. Vše se ještě zkomplikuje, když poznává strýcovu přítelkyni Larissu – skutečnou sirénu.


Autorka: Michaela Burdová se narodila v roce 1989 v Příbrami a vyrůstala v malé vesničce u Sedlčan. Miluje rekreační potápění a zvířata, ráda čte, a to především fantasy literaturu. Ke psaní ji přivedl její velký koníček kreslení. Jejím literárním debutem se stala v roce 2008 fantasy trilogie Poselství jednorožců, první díl začala psát už v šestnácti letech. Třetí díl Záchrana Lilandgarie se umístil na 3. místě v ceně dětí ankety SUK za rok 2009. S celou trilogií se potom umístila mezi dvaceti nominovanými knihami na Zlatou knihu 2010 a také mezi dvaceti nominovanými autory. Trilogie Poselství jednorožců prorazila i do zahraničí a koncem roku 2010 vyjde v srbském nakladatelství Evro Giunti.
ZDROJ

Tak trochu něco jiného, ale pořád skvělého...

Jak už jsem párkrát zmínila, na tohle pokračování jsem se opravdu těšila. Ano, hlavní důvod bude asi to, že Prokletí skončilo tak neskutečně smutně a otevřeně. Prostě jsem potřebovala znát pokračování. :D
Takže jsem čekala něco v tom smyslu, že příběh bude vyprávěn z pozice Derrena, který se snaží vypořádat se smrtí svého bratra a pak Larissy, která popisuje její věznění a utrpení. A pak nějakou tu záchranou akci. Takže si asi dokážete představit mé překvapení, když jsem si četla anotaci a zjistila, že je všechno úplně jinak. :D

Za prvé, příběh se odehrává ve 21. století, což je plus mínus sedm set let od onoho incidentu mezi Derrenem a Larissou.
Za druhé, kniha se ze všeho nejvíc soustředí na Noel. Což je obyčejná lidská dívka, která se snaží vypořádat se smrtí svého přítele a žít víceméně normální život. Ale no, asi není moc velké překvapení, že její život bude všechno, jenom ne nudný a normální. :D
V jejím okolí postupně začnou záhadně mizet a umírat lidi. Většinou se jejich těla nenajdou, a proto jsou prohlášeni za pohřešované. Jistě, může to být pouze nešťastná shoda náhod, ale Noel se to všechno rozhodne prozkoumat. Její teorii, že za tohle všechno mohou mýtická stvoření - Sirény-překvapivě nikdo nevěří. Až na jednoho záhadného mladíka jménem Derren (ano, je to ten, který si myslíte, že to je :D). No a pak už není nic jako dřív.

Takže ano, byla jsem překvapena, ale opravdu příjemně. Jelikož už je tohle několikátá knížka, co od slečny Burdové čtu, musím přiznat, že mě naprosto okouzlila svým stylem vypravování a nezměrnou fantazií. Neskutečně obdivuju, kolik úžasných příběhů dokázala vytvořit a že má pořád nové, originální a zajímavé náměty na další. Má můj obdiv a rozhodně si od ní plánuju přečíst ještě její další knížky. :)

Co je silnější, láska nebo nenávist?

Tak a teď už k hodnocení příběhu. Stejně jako první díl, i tato kniha je velice čtivá. Je to absolutně něco jiného, než Prokletí, ale téma je v podstatě stejné. Sirény, láska, zklamání, tajemství a zrada.
Ano příběh je sice o Noel, jejím životě, problémech a přátelích, ale později se do obrazu opět dostává naše stará, známá dvojice, Larissa a Derren. A asi si dokážete představit, že vzhledem k tomu, co se stalo posledně, mezi těmito dvěma panuje určité napětí a možná i nevraživost. Ale je tam místo i pro lásku? Toť otázka.

Dívka, kolem které se dějí zvláštní věci...

Noel je vcelku zajímavá a sympatická postava. Nedivte se tomu jménu. Je to jediná dívka v rodině a rodiče tak nějak ani nedoufali, že by se jim mohla po dvou klucích narodit dívka, takže si rovnou připravili jméno, které odpovídá spíš chlapci. No, náhody se dějou. :D
Líbí se mi na ní její vztah ke zvířatům. Což bych řekla, že je asi jedna z vlastností, díky které zaujala Derrena. Pak asi i její dobrota, obětavost a odvaha.
Ze začátku mi trochu lezla na nervy s tím jejím ex. Já chápu, že umřel a že to pro ni muselo být hrozné, ale měla by se to přes to přenést. Neustálé smutnění, vracení se k minulosti a pocit vinny kdykoli se byť jen podívá na jiného kluka, ji moc nepomáhají a život nijak neulehčují.
Ale potom, co se seznámila s Derrenem, byla mnohem otevřenější a veselejší. Také se v ní probudilo dobrodružné já, které se snaží přijít na kloub tomu, co se stalo.
Po pár prvních kapitolách byste to možná neřekli, ale v průběhu čtení zjistíte, jak silná a obdivuhodná tahle dívka ve skutečnosti je.


No, asi bych vám mohla prozradit víc i o Derrenovi a Larisse, ale nechce se mi moc prozrazovat příběh. Kdybych vám řekla, jestli se jejich charaktery, pocity a názory změnily nebo ne, nebyla by pro vás spousta věcí potom takovým překvapením, takže vás asi nechám, abyste si to přečetli sami. :D
Spoustu věcí stejně asi odhadnete předem, jelikož některé věci jsou vcelku předvídatelné, ale myslím, že je tady pořád řada věcí, které čekat rozhodně nebudete. :)

Za mě určitě pět jednorožců, jelikož si myslím, že autorka tuto sérii zakončila dobře a já jsem si čtení užila. :)

A nakonec bych ještě jednou chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za spolupráci a poskytnutí této úžasné knihy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat