neděle 10. listopadu 2013

Modrá jako safír (Drahokamy #2)

Modrá jako safír
Kerstin Gier


Anotace: Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet (A ani jedno není vůbec snadné!). Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu. Jinak z toho, že láska nezná čas, nebude vůbec nic.








Autorka: Kerstin Gierová (1966) začala s psaním románů pro ženy v době, kdy zůstala jako diplomovaná pedagožka víceméně bez práce. A měla úspěch: hned její prvotina Männer und andere Katastrophen byla zfilmována a rovněž její další romány se těší velké oblibě a získaly řadu cen.
Žije jako autorka na volné noze s manželem, synem, dvěma kočkami a třemi slepicemi na vesnici nedaleko Kolína nad Rýnem.

Studovala germanistiku, hudební vědu a anglistiku, nakonec však má diplom z psychologie komunikace. V roce 1995 začala psát romány pro ženy, které jsou v Německu velmi úspěšné. Do světa však prorazila teprve svou trilogií Drahokamy o lásce a cestování časem. Knihy již byly přeloženy do celé řady jazyků a chystá se i film na jejich motivy. Bydlí se svým mužem a synem v malé vesničce poblíž Bergisch Gladbachu.
http://www.databazeknih.cz/zivotopis/kerstin-gier-2980


Zhodnocení: Po přečtení prvního dílu jsem se druhého nemohla dočkat a jenom jsem doufala, že mě nezklame. Nezklamal. Kniha byla stejně zábavná, čtivá i zajímavá jako první díl. Objevilo se nám tu pár nových postav a o některých se dozvídáme víc.

Postavy: Jako první Gwendolyn. Ta je pořád stejně roztomilá, naivní, zamilovaná a sarkastická. Ale na druhou stranu mi přišlo, že její neznalost dějin a historie se v tomto díle poněkud víc projevila. Všechno vztahuje na filmy a herce, což by mi vůbec nevadilo, kdyby znala alespoň základy. Ale na druhou stranu její nemístné chování v prostředí 18. století je velmi zábavné a osvěžující. Zpívat v tomhle století píseň z muzikálu, který je představen veřejnosti až o dvě stě let později, proč ne?

Gideon mě v tomhle díle lezl nehorázně na nervy. Jeho neustále změny nálad typu: jednou se líbáme, podruhé se na tebe ani nepodívám ve mně vážně vyvolávaly touhu zakroutit mu krkem. Jinak vzhledem k jeho charakteru nedochází k nijak velké změně. Pořád je stejně vtipný, vychovaný a okouzlující.  Jediné u něj nové je takové to tajnůstkářské chování a změny nálad.

V tom kostele z prvního dílu se seznamujeme s další postavou, kterou je chrlič (démon) jménem Xemerius. Ten je naprosto úžasný. Moje nejoblíbenější postava knihy. Je rozkošný, svým vlastním způsobem vtipný, má neustále připomínky a ví toho spoustu o minulých stoletích. (Což se bude Gwen v některých chvílích opravdu hodit.) A vzhledem k tomu, že pro všechny krom Gwendolyn, je neviditelný, může být využíván ke špehování a odposlouchávání. 

Dále je tu pak nově zmiňován Gideonův mladší bratr, Gwendolyin dědeček Lucas a samozřejmě se více dozvídáme o životě Lucy a Paula a dostáváme se blíž a blíž tomu, proč vlastně chronograf ukradli.

Kniha se mi opravdu líbila. Je čtivá, napínavá a cesty časem jsou v tomto podání velice zajímavé. Rozhodně doporučuji a už se těším na poslední díl. :)


Autorka: Caroline

Žádné komentáře:

Okomentovat