čtvrtek 28. listopadu 2013

Měsíční píseň (Mercy Thompson #1)

Měsíční píseň
Patricia Briggs


Anotace: Vlkodlaci můžou být nebezpeční, když se jim připletete do cesty, ale pokud jste opatrní, nechají vás na pokoji. Umí se dobře skrývat před lidmi, ale já nejsem člověk. Když na ně narazím, poznám je a oni poznají mě – Mercy Thompsonovou. Mercy Thompsonová má za souseda vlkodlaka. V autodílně opravuje mikrobus patřící upírovi. Její bývalý šéf je gnóm. Ale ani Mercy není úplně normální… a její pouto s tajemným světem nadpřirozena ji brzy dostane do pořádného průšvihu.







Autorka: Američanka Patricia Briggs píše od roku 1990. První román, Masques, jí vyšel v roce 1993. Kniha neuspěla a autorčina sotva nastartovaná kariéra málem skončila dříve, než začala. Druhý román, Steal the Dragon (Riallina hra), se naštěstí prodával mnohem lépe a získal příznivé ohlasy i u kritiky. Kariéra autorky se tak pomalu rozbíhala a s každým dalším titulem stoupal prodej i počet fanoušků.

Rostoucí popularita knih Briggsové, spolu se schopností tvořit živé, přesvědčivé postavy, inspirovala nakladatele k tomu, aby autorku požádal, zda by nezkusila napsat moderní městskou fantasy. Briggsová výzvu přijala a podepsala smlouvu na knihy, jejichž hlavní hrdinkou se stala Mercy Thompsonová.

Děj: Mercedes je v podstatě zcela normální člověk. Žije v malém karavanu, jejím domácím mazlíčkem je kočka a pracuje jako mechanička v autodílně. Na tom není nic zvláštního, že? Ale když se k tomu přidá to, že se dokáže měnit v kojota, vyrůstala ve smečce vlkodlaků, jejím sousedem je místní sexy alfa a momentálně opravuje dodávku pro hlavního nepřítele vlkodlaků - upíra, tak se nám to začíná trochu komplikovat. A ještě taková maličkost na závěr.Její bývalý šéf a majitel autodílny, kde pracuje je velmi zvláštní a velmi starý železný fae. Už to tak moc normálně nezní, co?

Hodnocení: Knihy o Mercy Thompsonové mají sice už asi sedm nebo osm dalších dílů, ale vzhledem k tomu, že každá kniha popisuje jiný příběh a případ týkající se Mercyného života, tak to vůbec nevadí. Zůstávají postavy a hlavní linie příběhu, jen se mění situace. (Vlastně mi to dost připomíná knížky ze série Cal Leandros, které mimochodem taky doporučuji, ale to už je jiný příběh.)

K samotnému hodnocení prvního dílu. Přiznávám, že mě dost překvapil. A to v dobrém. Kniha je plná napětí, akce, nebezpečí, neočekávaných zvratů a taky je to jedna z mála z těch, kde to není jenom o cukrování dvou hlavních hrdinů - za což jsem opravdu vděčná.

Měsíční píseň mě opravdu bavila. Čte se rychle, má zajímavý příběh i postavy. Líbí se mi, že je tu poukázáno na to, že existují i jiní tvorové než jen vlkodlaci a také jejich zajímavé mezidruhové vztahy.

Postavy: Hlavní postava a vypravěčka v jednom - Mercy. Asi patří mezi mé nejoblíbenější dívčí hlavní hrdinky. Líbí se mi na ní, že stojí na vlastních nohou, nebojí se vyjádřit svůj názor, je neskutečně tvrdohlavá a má velké problémy s uposlechnutím rozkazů. Snaží se o sebe postarat sama, nikdy zbytečně nežádá o pomoc a pro své přátele je ochotna riskovat život. Je opravdu silnou, zábavnou a neústupnou osobností. Poslední dobou už mi lezly na nervy všechny ty uplakané holky, které potřebují zachránit od svého prince v naleštěné zbroji. Mercy je pravý opak. Zdá se mi, že ona je spíše tím rytířem, který vytahuje své přátele z průšvihů. Jednoduše je úžasná.

Další na řadu přichází sexy Alfa místní smečky Adam. Toho jsem si taky opravdu oblíbila, i když je neskutečně majetnický, arogantní, ješitný, vznětlivý a agresivní. Ale i přes tohle všechno je v něm nějaká ta jiskra, která vás přinutí zamilovat si ho. Má ohromné charisma, sílu a obdiv téměř celé smečky. (Je opravdu dobrý vůdce.) Když chce a nebo potřebuje dokáže být milý, vtipný, okouzlující a v podstatě i šarmantní. (Ale vážně jenom když má dobrou náladu.) 

A ještě tu máme jednoho významného vlkodlaka. Syna samotného Maroka, starého dobrých několik stovek let - Samuela. Má doktorský titul. Často studuje a opravdu provádí lékařskou praxi.(Což u vlkodlaka není zas tak časté.) Žije v otcově smečce, ale už se také stalo, že chvíli žil jako vlk Samotář. Dle mého názoru je trochu komplikovanější postavou než Adam. Je mírumilovnější, není tak výbušný a nijak nestojí o to, stát se příštím Marokem.Ale dokáže být i stejně drzý, dotíravý, domýšlivý a majetnický jako Adam. Záleží o co, nebo o koho jde.

Kdybych si měla vybírat mezi Samuelem a Adamem, jsem stoprocentně tým Adam. Mám ho prostě radši a je jednoduše boží. :D

chtěla bych takhle umět kreslit  


V prvním díle se také seznámíme s dalšími postavami, o kterých se bude třeba víc mluvit v pozdějších dílech. Například tu je Alfova dcera Jesse, vlkodlaci Warren a Darryl, upír Stefan, majitel dílny Zee a jeho syn Tod, Bran a spousta dalších.

Tuto sérii rozhodně doporučuji. Velmi záživné, napínavé a ne moc sladké čtení. Těším se na další pokračování. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat