pondělí 23. března 2015

RC review: Neptunův syn - Rick Riordan

Název: Neptunův syn
Série: Bohové Olympu 2
Autor: Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 472 stran

Anotace:  Ztracený Percy Jackson se vrací zpět! Ztratil však paměť a neví, kdo je, odkud přišel a jaké je jeho poslání. Z hlubokého spánku se probudil u vlčice Lupy, která jej poslala do Tábora Jupiter, římské obdoby Tábora polokrevných. Všichni kolem ho považují za syna boha Neptuna, římského boha moří. Společně se dvěma členy tábora je vyslán na Aljašku. Podaří se jim osvobodit boha smrti Thanata, kterého uvěznili obři? Jaké další nebezpečí čeká Percyho, kterému se během cesty začíná vracet paměť?


Autor: Rick Riordan se narodil v San Antoniu v Texasu. Vystudoval University of Texas at Austin a poté patnáct let učil na státních a soukromých školách v Kalifornii a San Antoniu.
Riordan je mnohonásobně oceněný autor knižní série Tres Navarre a jeho kniha The Maze of Bones se 28. září 2008 vyšplahala na první místo v seznamu bestsellerů newyorského deníku The New York Times. Knihy ze série Percy Jackson a Olympané vypovídají příběh o dvanáctiletém chlapci, který se dozví, že je synem starořeckého boha. 12. února 2010 měl premiéru film natočený podle prvního dílu série – Zloděj blesku.
Riordan žije se svou ženou a dvěma syny v San Antoniu. Právě pracuje na nové sérii The Kane Chronicles, která bude založená na egyptských bozích a jejíž první kniha, The Red Pyramid, byla vydaná 4. května 2010.
Zdroj

                                                         Jízda, která je stále lepší a lepší...
Druhý díl ze série, do které se začínám zamilovávat čím dál tím víc. Jako by každý díl, který Rick Riordan napíše, byl lepší než ten předchozí. Ano, taky jsem si myslela, že to nemůže být pravda, ale evidentně jsem se zmínila. :D
Akce, napětí, překvápka - nic z toho nepovoluje. Říkáte si, že už vás přece nemůže nic překvapit a pak BUM, najednou se zase něco objeví. Miluju autorův styl psaní. Nedokážu se odtrhnout a musím prostě číst dál a dál, jelikož pořád se něco děje. Prostě úžasné. :D


Tento díl byl zajímavý hned v několika ohledech. Ano, jednou z hlavních postav sice byl Percy, ale ten si toho o sobě moc nepamatuje, takže zároveň jako by byl někým jiným.
A co se děje týče, tentokrát poprvé opouštíme náš milovaný Tábor polokrevných. Především začátek příběhu se odehrává v Táboru Jupiter, což je taková římská obnova Tábora polokrevných. Ale Jupiter je tak trochu jinak uspořádaný a platí tam jiná pravidla. V podstatě se v obou táborech vyučuje to samé, ale hold řecké a římské techniky a hodnoty se evidentně značně liší. :D

Poslední trojka do hvězdné sedmi :D 
Většinu příběhu přirozeně tvoří výprava našich hlavních hrdinů. Je zajímavé vidět, jak se Percyho řecké znalosti a výcvik propujují s vědomostmi a stylem boje římských polobohů. Kromě Percyho tu máme ještě další dvě hlavní postavy, které opět oplývají nějakou jedinečnou schopností a také jim bylo předurčeno být mezi sedmi vyvolenými, kterých se týká proroctví. A kdo jsou naši výherci:
The Son of Neptune -- Chibi Main Characters by Kuroko-kun
Mladá Hazel, která je nejmladší ze všech našich hrdinů. (Mám takový pocit, že jí je čtrnáct). Ale to, že je tak mladá ji rozhodně nečiní slabší nebo neschopnou. Je opravdu chytrá, hodná a přátelská. Bez ní by se zbytek téhle výpravy moc daleko nedostal. Po svém otci zdělila vcelku zajímavou a jedinečnou schopnost, která je jejím prokletím, ale zároveň její největší zbraní. Takže možná se na to nezdá, ale je to velice nebezpečná soupeřka.
Obdivuju především její odhodlanost a bojovnost. Tahle holka má podle mě nejsilnější vůli ze všech. To, co byla ochotná, pro záchranu ostatních udělat, je dost obdivuhodné a rozhodně by to zaslouží uznání. :)

Jako další římský hrdina se nám představuje Frank. Kluk, který má tělo bojovníka, ale jeho obličej s dětskými rysy k tomu moc nesedí, což ho prostě a jednoduše činí odlišným. Většina lidí ho považuje za neschopného, neohrabaného nekňubu, který všechno vždycky zkazí. To ale není ani v nejmenším pravda. Dobrá, možná není moc obratný, ale jeho lušišnické schopnosti nemůže nikdo zpochybňovat.
Jeho problém je, že se hrozně podceňuje. Tenhle kluk, může dokázat v podstatě všechno, stačí jen trocha praxe a píle. Stejně jako Hazel i on od svého božského rodiče, získal zajímavé schopnosti a i jeho si Héra (Juno) vybrala jako jednoho ze svých hrdinů.

No a nakonec tu máme jednoho známého, čímž není nikdo jiný než Percy Jackson. Ano, tenhle kluk sice přišel o své vzpomínky a většinu vědomostí týkající se světa nestvůr, ale pořád je tu jedna vzpomínka, která mu v hlavě zůstala. Zapomněl všechno až na to, že miluje Annabeth. No řekněte, není tohle krásný? :)
I když určitá část Percyho chybí, pořád je to on. Je to ten stejný kluk, který se snaží všemu porozumět, má problém s autoritami, rád říká, co si myslí, pouští se do šílených akcí, které občas hraničí se sebevraždou a je ochotný udělat cokoli pro své přátele. A pořád myslí na Annabeth. :D (Jen tak, kdyby to někoho zajímalo. :D)

Takže, co se týče této série, už teď se nemůžu dočkat pokračování. Dost mě zajímá, jak se celá ta věc ohledně spojenectví řeckého a římského tábora vyvine. Jelikož si myslím, že se to určitě neobejde bez problémů a neshod. Ale Percy bude nejspíš znovu s Annabeth a no Jasona chci s Pipper, tak uvidíme, jak to všechno nakonec dopadne. :)

No a co se hodnocení týče, nemůžu jinak, než prostě a jednoduše:
A nakonec bych ještě jednou chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za spolupráci a poskytnutí této úžasné knihy

Žádné komentáře:

Okomentovat