neděle 8. března 2015

RC review: Proroctví - Rick Riordan

Název: Proroctví
Originální název: The Lost hero
Série: Bohové Olympu 1
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 509 stran

Anotace: Vítejte zpátky v Táboře polokrevných! Volné pokračování napínavé dobrodružné série Percy Jackson právě začíná!

Do Tábora polokrevných přicházejí noví hrdinové Jason, Piper a Leo. Ale než se stačí pořádně rozkoukat, čeká je nebezpečná výprava, vedená záhadným proroctvím. A podaří se při tom všem vypátrat i Percyho Jacksona, ztraceného hrdinu?

Není tak zlé probudit se v autobuse cestou na školní exkurzi mezi svou dívkou a nejlepším kamarádem. Pořádný malér ale je, když spolužáky nepoznáváš, nevíš ani, kdo jsi sám, a netušíš, jak ses tam vůbec ocitl! A to všechno je jenom začátek, protože na výletě v Grand Canyonu se začnou dít vážně strašlivé věci…


Autor: Rick Riordan se narodil v San Antoniu v Texasu. Vystudoval University of Texas at Austin a poté patnáct let učil na státních a soukromých školách v Kalifornii a San Antoniu.
Riordan je mnohonásobně oceněný autor knižní série Tres Navarre a jeho kniha The Maze of Bones se 28. září 2008 vyšplahala na první místo v seznamu bestsellerů newyorského deníku The New York Times. Knihy ze série Percy Jackson a Olympané vypovídají příběh o dvanáctiletém chlapci, který se dozví, že je synem starořeckého boha. 12. února 2010 měl premiéru film natočený podle prvního dílu série – Zloděj blesku.
Riordan žije se svou ženou a dvěma syny v San Antoniu. Právě pracuje na nové sérii The Kane Chronicles, která bude založená na egyptských bozích a jejíž první kniha, The Red Pyramid, byla vydaná 4. května 2010.
Zdroj

Menší závislost na knížce :D 
Taky při čtení občas chcete, aby vaše oblíbená série pokračovala dál a dál a nikdy neskončila? No, tak přesně tohle se mi naposledy stalo právě u Percyho. Takže si asi dokáže představit moji radost, při zjištění, že je ještě další série, která tak nějak souvisí se světem Percyho, s bohy i s Táborem polokrevných. :) Prostě jsem do toho musela jít. :D

Tuhle knížku jsem si neskutečně užila. Do příběhu jsem se ponořila téměř okamžitě. Nenašla jsem žádné slabé místo nebo kapitolu, kde by se něco nestalo. Akce, napětí, nebezpečí, zábava, tajemství. Stejně jako Percy i Proroctví je těchto věcí plné.


Asi bych znovu měla vyzdvihnout autorův styl psaní. Rick píše neskutečně živě, všechno popisuje do barvitých detailů a není stránka, kde byste se nudili. Líbí se mi, že vás okamžitě vtáhne do svého světa, vytváří úžasné příběhy a nutí vás zamilovat si postavy. Jsou tak realistické, že se s některou z nich prostě musíte ztotožnit anebo s ní alespoň soucítit.

Úžasné, napínavé, skvělé, dech beroucí...
Proroctví samo o sobě se mi asi líbilo víc, než kterýkoli díl Percyho. Možná je to tím, že hlavní hrdinové jsou starší nebo mě prostě zaujal příběh. Ať tak či onak, nemohla jsem se odtrhnout. Hltala jsem každé slovo a dychtila po dalších indíciích, které směřovaly ke splnění úkolu. Prostě úžasný. :D

Co se postav týče, máme tu tři naprosto odlišné postavy, s rozdílnými zájmy, cíly a schopnostmi, které spolu ale tvoří neskutečný tým, který když spolupracuje, je schopen zvládnout téměř cokoli.
Celá kniha je vyprávěna z pohledů právě této trojice: Piper, Leo a Jason. Jak jsem již zmínila, každý z nich je jiný, což dodává každé nové kapitole svou jedinečnost. Každá postava vidí danou situaci jinak, takže je občas celkem zajímavé sledovat jejich rozdílné názory a teorie. :)


Nová trojice hrdinů právě přichází...
Jason, je vcelku zajímavá postava. Vzhledem k tomu, že si nic nepamatuje, se musí většinu času spoléhat jenom na své instinkty a pocity. Jako musí bejt fajn, probudit se vedle své krásné přítelkyně, ale pokud si nepamatujete kdo je, natož to, že spolu něco máte, asi to není tak úplně příjemný.
Jason mi v mnoha ohledech hodně připomíná Percyho. Je stejně statečný, inteligentní a bojovný jako Percy, ale na rozdíl od něj, není tak výbušný, dává si pozor na to, co říká a většinu věcí si spíše nechává pro sebe. Tak nějak jsem se ještě nerozhodla, kterýho z nich mám radši. :D

Piper je jediná dívka v tomto triu. Ta má vcelku zajímavý život.
 Její otec je neskutečně bohatý a známý herec, který jí je ochoten dopřát cokoli bude chtít. Ale Piper na peníze kašle. Jediné, po čem touží, je otcova pozornost, čas a láska. Proto dělá různé průšvihy, nechává se vyhazovat ze soukromých škol a schválně odmítá značkové oblečení.Jenže její otec to evidentně ještě pořád nepochopil.
Piper je velmi silná postava. Snaží se brát věci s klidem a takové jaké jsou. Dokonce i to, že je dcerou bohů zvládla přijmout vcelku v pohodě. A to je co říct. Popravdě jsem ale byla dost překvapená, tím kdo je její božská matka. Takovej noo, zajímavej výběr. :D
Piper mi svým způsobem tak trochu připomíná Annabeth. Je stejně inteligentní, vynalézavá a také má obdobnou zálibu v řecké mytologii. :)

No a nakonec Leo. Ten je mi svým způsobem asi nejsympatičtější. Neustále se snaží, aby všichni kolem něj měli dobrou náladu. Tvoří přihlouplé vtípky, hraje si na šaška a občas dělá lehce bláznivé věci, ale vše proto, aby svým přátelům (a zároveň i sobě) pomohl alespoň na chvíli zapomenout na všechny špatné a šílené věci, které se kolem nich dějí. A díky tomu myslím, že je opravdu důležitým členem výpravy. Jelikož bez něj, by byla naděje ztracena už po vykročení z Tábora.
Jinak je to neskutečně milý, vtipný a zajímavá kluk. Jeho minulost nepatří mezi ty nejveselejší, ale i přesto se snaží jít dál a nestěžovat si. Prostě úžasná a obdivuhodná postava. :)

V konečném hodnocení je tohle jedna z nejlepších knih, přečtených za minulý měsíc. :) Záživný příběh, akce, záhady, zajímavé postavy...Za mě stoprocentně:
A nakonec bych ještě jednou chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za spolupráci a poskytnutí této úžasné knihy.

1 komentář:

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Přidejte se k úspěšným Spojte se s více než 4,000,000 investorů a obchodníků ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat