neděle 7. prosince 2014

RC review: Percy Jackson - Prokletí Titánů

Název: Prokletí Titánů
Originální název: The Titan´s curse
Série: Percy Jackson (3)
Autor: Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 336 stran

Anotace:  Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš... Že patřím do Tábora polokrevných, už taky víš... Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já. Kam se poděla bohyně Artemis?

Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula? Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa.
Vezmeme tě s sebou, chceš?


Autor: Riordan se narodil v San Antoniu v Texasu. Vystudoval University of Texas at Austin a poté patnáct let učil na státních a soukromých školách v Kalifornii a San Antoniu.
Riordan je mnohonásobně oceněný autor knižní série Tres Navarre a jeho kniha The Maze of Bones se 28. září 2008 vyšplahala na první místo v seznamu bestsellerů newyorského deníku The New York Times. Knihy ze série Percy Jackson a Olympané vypovídají příběh o dvanáctiletém chlapci, který se dozví, že je synem starořeckého boha. 12. února 2010 měl premiéru film natočený podle prvního dílu série – Zloděj blesku.
Riordan žije se svou ženou a dvěma syny v San Antoniu. Právě pracuje na nové sérii The Kane Chronicles, která bude založená na egyptských bozích a jejíž první kniha, The Red Pyramid, byla vydaná 4. května 2010.
Zdroj


Třetí návštěva Tábora Polokrevných...

Chci tím zmínit především to, že toto už sice je třetí díl série, ale na kvalitě rozhodně neztrácí. Rick má úžasnou schopnost psát napínavě, zajímavě a no je jedno, kolik toho přečtete, chcete pořád víc. :D (Ano, podobně jako s Harry Potterem nebo Mercy Thomspon :D)
Pořád se tu něco děje. Příběh se neustále rozvíjí a posouvá dál. Tajemství a záhady se pomalu začínají vyjasňovat, noví nepřátelé objevovat a svět Percyho Jacksona od základu měnit.

Ani nedokážu říct, který díl mě zatím bavil nejvíc. Každý má něco do sebe. Mě osobně ale v tomhle díle dost chyběla Annabel. A kvůli tomu, že Annabel se v tomto díle moc nevyskytovala, jsem také měla málo Percabel. A to je velice, velice smutná událost. :D
Ale na druhou stranu jsme mohli trochu víc poznat Thalii a Nica. Takže, to vlastně nebylo tak zlé. :)

Typicky netypický hrdina

Percy nám vyrostl. Dá se na něm poznat, že dospívá. Pomalu ale jistě, se z něho stává plnohodnotný hrdina. Jeho neúcta k autoritám mu dělá problém neustále, ale naštěstí se už naučil jednat méně impulzivně a spoustu svých tahů si promýšlí dopředu. Což vidím jako jasné plus.
Percy je hodně zajímavá postava. Přesto všechno co se děje a čím si prošel, pořád věří v dobro a nenechá se zviklat příslibem slávy a moci. Je ochotný obětovat cokoli pro své přátele, dokonce se i postavit Bohům. Jeho odvaha a obětavost jsou asi jeho nejlepšími, ale zároveň nejnebezpečnějšími vlastnostmi. Jelikož poštvat proti sobě Bohy není nikdy dobré. :D
No, co se týče Annabeth, tady se toho moc říct nedá. Ale soudě podle toho mála, co jsme se dozvěděli, učinila Annabeth pár opravdu zajímavých rozhodnutí, o kterých doufám, že se dozvíme něco víc v dalších dílech. :)
Jinak její chování se moc nezměnilo. Pořád je stejně rázná, sebevědomá, milá a inteligentní, ale v tomhle díle chvílemi shodila svoji masku drsné holky a ukázala pravou Annabeth, která se schovává pod povrchem. :)

Percy v ženském těle? 

No a pak tady máme Thalii. Dívka, o které jsme se toho dozvěděli spoustu už v prvních dvou dílech, ale až tentokrát jsme ji mohli opravdu poznat. A ano, v mnoha ohledech je Percymu dost podobná.
Oba jsou to rození vůdci, což v jedné skupině není úplně to nejlepší. Oba jsou zvyklí dělat si věci po svém a zásadně neposlouchat to, co se jim řekne. Ale každý z nich to dělá z jiného důvodu. U Percyho většinou jde o to, že se snaží někoho zachránit u Thalie jsou důvody více sobecké. Jde jí především o uznání a dokázání toho, že ona je jakožto Diova dcera ta nejlepší. Ale její přehnané sebevědomí a touha vždy všechno zvládnout sama, jí taky vždycky ne tak úplně pomáhá.
Nedokážu se rozhodnout, zdali ji mám ráda nebo ne. :D

Tenhle díl nám přinesl spoustu nových, ale zároveň i známých postav. Určitě budete rádi, že se zde opět potkáte s Lukem, ale i třeba Áreresem. :D Ale nebojte, potkáte se i s mnohem přívětivějšími a zajímavějšími Bohy. :)

Konečné zhodnocení: Pro mě opravdu dobře vyvedené pokračování, které mě donutí pokračovat dál v této sérii. :) Akce, napětí, humor, Bohové, hrdinové a nová tajemství. Co by mohlo být lepšího? :D

Ještě jednou mockrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat