středa 17. prosince 2014

RC rewiev: Syn pekel

Název: Syn pekel
Série: Vlčí krev 1
Autorka: Michela Burdová
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 253 stran

Anotace:  Vydejme se do Velwetie, tajemné země obývané Temnovlky – nesmrtelnými bytostmi, ze kterých jde strach a lidé jsou pro ně pouhou kořistí.

Minulost vlkodlaka Nerana, nazývaného Syn pekel, je s Temnovlky pevně
svázána. Pouze čarovný nektar Étarlininy slzy by mu mohl pomoci se odpoutat a zvrátit svůj osud. Musí uzavřít spojenectví s elfkou Liadel, kterou ze srdce nenávidí. Podaří se mu odhalit její tajemství? Bude Neranovi odpuštěna dávná zrada? Ve Velwetii mezitím propuká boj temných sil - třinácti démonů. Neran je vtažen do bitvy o moc. Kdo zvítězí, rozhodne o osudu celé země.



Autorka: Michaela Burdová se narodila v roce 1989 v Příbrami a vyrůstala v malé vesničce u Sedlčan. Miluje rekreační potápění a zvířata, ráda čte, a to především fantasy literaturu. Ke psaní ji přivedl její velký koníček kreslení. Jejím literárním debutem se stala v roce 2008 fantasy trilogie Poselství jednorožců, první díl začala psát už v šestnácti letech. Třetí díl Záchrana Lilandgarie se umístil na 3. místě v ceně dětí ankety SUK za rok 2009. S celou trilogií se potom umístila mezi dvaceti nominovanými knihami na Zlatou knihu 2010 a také mezi dvaceti nominovanými autory. Trilogie Poselství jednorožců prorazila i do zahraničí a koncem roku 2010 vyjde v srbském nakladatelství Evro Giunti.
ZDROJ


Jak a proč? Popravdě, Michala je asi první česká fantasy autorka, jejíž knihy mě opravdu zaujaly. Jako první jsem si od ní přečetla Sirénu a musím přiznat, že tu jsem si dost oblíbila. Proto jsem si řekla, že vyzkouším i další autorčinu tvorbu a udělala jsem opravdu dobře. :)

Syn pekel je rozhodně zajímavé, originální, akční čtení, kde se pořád něco děje. S touhle knihou se prostě nemůžete nudit. Neustále totiž vycházejí najevo nové záhady, objevují se další tajemství, otevírá se nám minulost hlavních hrdinů a osudy postav se zajímavě proplétají...

Poznejte trochu jiné vlkodlaky..

Temnovlci jsou v podstatě vlkodlaci. Jenom jsou trochu mocnější, krvelačnější, šílenější a silnější. Jsou zde popisování jako tvorové bez špetky slitování, kterým jde pouze o moc a kořist. Silnější zvítězí. To je jejich heslo. Ale co když se najde někdo, kdo che žít jinak? Kdo se postaví proti svému vlastnímu druhu kvůli lásce, kvůli rodině?

Nebojte se, tohle není typický příběh o vlkodlacích. Ano, velká část knihy se jimi zabývá, ale ne všechno se točí jenom kolem nich. Potkáte se tu i s trpaslíky, elfy, démony a lidmi. Aby byly od každého trochu. :D

Styl psaní, příběh a postavy...

Uvažuju, zdali na této knížce najdu něco, co bych mohla vytknout. Asi ne. :D Líbil se mi styl psaní autorky. Čtivý, napínavý a jednoduchý. Autorka navíc vytvořila zcela nový svět, zcela novou říši a spoustu zajímavých postav, které jsou dokonale vykresleny a i když se s většinou z nich asi neztotožníte (co si budeme nalhávat, jsou trošku šílený. :D ), neznamená to, že nejsou zajímavé a propracované. :)

Příběh je vyprávěn v er formě a zaměřuje se především na dvě postavy. Nerana, který se snaží splnit slib, který dal a mladé Aragen, která je vůdkyní smečky Temnovlků a no, je tak trochu šílená. :D
Většina příběhu je psána v přítomnosti, ale občas se najde pár retrospektivních kapitol, díky nimž se dozvíme trochu více o historii a no vlastně i počátku všeho. :D

Šílení Temnovci, vlkodlaci, zákeřní trpaslící a lstiví elfové...

Neran je velice zajímavá postava, která se tak trochu vymaňuje ze svého druhu. No, ale k tomuto faktu dojdete po přečtení prvních pár stránek. Má lidi vcelku rád a zabíjí pouze když musí anebo mu ta daná osoba až moc leze na mozek. No co, i lidi se dokážou vytočit vcelku lehce. Co má pak dělat takovej impulzivní vkodlak? :D
Já osobně jsem si ho vcelku oblíbila. Dobrá byl lehce zatrpklej, občas až moc jízlivej a arogantní, ale také dokázal projevit starost, něhu, lásku, smysl pro čest a no měl dobré hlášky. :D
Ale to, že se tak trochu vyjímá, (a to ve všech směrech) ho činí ještě osobitějším a přitažlivějším, takže jsem vcelku zvědavá, co se s ním bude dít dál.

No a pak je tady Aragen, což je taky zajímavá postava, ale řekněme, že jí chybí určité charakterové vlastnosti. Hmm, tak trochu postrádá milosrdnost, pokoru, cit, sebekázeň a podobné věci. Ale není to tak úplně její chyba. Magie a síla, která ji koluje v žilách, plus jeden takovej incident ji k tomu tak trochu dohnaly. I když si pořád myslím, že reagovala dost přehnaně. No, ale na druhou stranu tím ukázala svou sílu a dosáhla toho, co chtěla. Musí přeci něčím zaujmout, když chce takhle mladá vést vlkodlačí smečku, ne?
A taky se jí musí nechat, že všechno co dělá, dělá pro sebe a svou smečku. Dobrá sice z ní má většina Temnovlků strach (a to právem), ale dopřává jim to, co jim bylo tak dlouho odepíráno. Zařídila jim svobodu a volnost. Díky ní, se už nemusí bát a schovávat se ve stínech.

A pak je tu samozřejmě spousta dalších postav, která je nutné zmínit. Jako například okouzlující, ale mocná elfka Liadel (věřte mi, stane se vcelku dost důležitou), šílená a až slepě oddaná Drel anebo Wenir, což je takový "oblíbenec" Aragen. Přečtěte si a uvidíte, která postava vám bude nejsympatičtější. :)

Konečné zhodnocení: Čtení jsem si užila. Mělo to všechny aspekty, které u knížky hledám. Akce, humor, napětí, originální příběh a postavy a hlavně zajímavou zápletku.
A navíc ten konec skončil tak strašným cliffhangerem...Já potřebuju pokračování. Nejlépe hned teď. :D
A ještě půl jednorožce k tomu :D 

A nakonec bych ještě jednou chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za spolupráci a poskytnutí této úžasné knihy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat