čtvrtek 6. března 2014

Svůdné zlo (Svůdné zlo #1)

Svůdné zlo
Wendy Higgins

Anotace: Anna, šestnáctiletá středoškolačka z maloměsta v americké Georgii, má podobné starosti jako většina dívek jejího věku: příliš drobnou postavu, příliš starostlivou adoptivní matkou nebo to, že jako vzorná studentka a horlivá abstinentka není mezi spolužáky moc oblíbená. Má ale i starosti, se kterými se nikomu nesvěřuje. Například vnímá aury lidí, není nikdy nemocná, vidí a slyší na neobvykle velké vzdálenosti...Teprve když se na rockovém koncertě v klubu seznámí s atraktivním mladým bubeníkem Kaidanem, začíná krůček za krůčkem objevovat pravdu o sobě a o svém původu, ale i o světě skrytém před zraky obyčejných smrtelníků. O existenci rasy nefilů – potomků lidí a padlých andělů, do níž Anna i Kaidan patří. Bytostí s nadpřirozenými schopnostmi, které mají pod hrozbou trestu smrti od svých démonických otců nařízeno šířit mezi lidmi sedm smrtelných hříchů. Jak vzorně vychovanou a úzkostlivě slušnou Annu promění sblížení s otcem? A dokáže láska ke Kaidanovi něco změnit na jeho nezvratné příslušnosti ke straně Zla?



Autorka: Po získání bakalářského titulu v oboru kreativní psaní na George Mason University a získání magisterského titulu na Radfordu učila Wendy středoškolskou angličtinu do té doby, než se stala maminkou.
Psaní YA příběhů jí dává příležitost ponořit se do nejasností těchto klíčových, skličujících a vzrušujících let před dospělostí. Wendy žije v severní Virginii se svým manželem, dcerou a synem. Svůdné zlo (Sweet Evil) je jejím debutem.

Děj: Anna nikdy ve škole nepatřila mezi oblíbence. Holka, která nepije, nekouří, nebere drogy, nemluví sprostě a každý den se modlí, to bohužel v dnešním životě nemá příliš lehké. Její inteligence, poctivost a občasná přespřílišná aktivita ve škole ji taky moc plusových bodů u spolužáků nedávají. A k tomu všemu Anna ještě dokáže vnímat aury lidí, slyší a cítí na velké vzdálenosti a pokud jde o negativní pocity druhých, je extrémně citlivá. Proto asi nikoho nepřekvapí, že nemá téměř žádné přátele. Ovšem až na Jaye. Jejího nejlepšího a jediného kamaráda. A právě díky němu se dostane na koncert jeho oblíbené kapely a seznámí se s okouzlujícím bubeníkem a lamačem dívčích srdcí Kaidanem. Je na něm ale něco divného. Anna dokáže vidět barevné aury u každého člověka, ale u Kaidana se jí to nedaří a ona nechápe proč. Kaidan ji později vysvětlí, že on i ona patří mezi nefily - potomky andělů. Bohužel těch padlých. Její otec je jeden z "Knížat závislosti", což je u nefilů zcela normální, ale na Anně je přesto něco jiného, jedinečného a zvláštního. Dokáže se taková "slušňačka" jako Anna smířit s tím, kým je, co je jejím posláním a kdo je jejím otcem? A zmůže ještě v tomhle nově objeveném světě něco láska?

Hodnocení: Co si myslíte, že se může stát, když se potká dívka, která je nevinná ve všech směrech s někým, kdo je proti ní na první pohled úplně přesným opakem? Ano, sice už trošičku ohranější téma, ale v tomto případě velice dobře zpracované. Mě osobně příběh absolutně pohltil. Nejvíc jsem si samozřejmě užívala scény mezi Annou a Kaidanem, ale to asi není žádné překvapení.:) Líbí se mi, jak tu proti sobě vystupují dva charaktery, kterou stojí na zcela opačných Pólech a přesto jsou si podobní. Knížka je naplněná rozličnými povahami, zajímavým stylem popisování událostí, překvapivými zvraty, láskou, přátelstvím a samozřejmě anděly.



Postavy: Anna je hodně upjatá, poctivá, nevinná a naivní. Tedy alespoň ze začátku. V průběhu čtení se celé její Já proměňuje a vyvíjí. Je to milá holka, která ráda pomáhá lidem, miluje svou nevlastní matku a snaží se vždycky všechno dělat správně. Proto myslím, že setkání s Kaidanem a také později s jejím otcem mělo na vývoj její postavy opravdu velký vliv. Už jenom proto, že oba představují to, co představují. :) A mě osobně se na ní nejvíc líbí, to jak se nebojí bojovat za to, co si myslí, že je správné. A postaví se proti křivdě, i když by ji to mohlo stát život.

Kaidan. Typickej frajírek, děvkař, tvrďák, ale jak už to tak u většiny hlavních postav bývá, nic nemusí být tak, jak by se na první pohled zdá. V určitých situacích mi leze neskuteně na nervy, jenže pak přijdou chvíle, kdy se jenom přihlouple usmívám. Takže i to, že mě štve, si u mě vyžehlí tím, že je prostě Kaidan. :D V posteli vystřídal desítky holek, ale koho to překvapuje. Je to sexy, bohatej, okouzlující bubeník s uhrančivým pohledem a neodolatelným úsměvem. Smrtelná kombinace. :) A ano, on představuje toho zlého z nich dvou. Ví o sobě, že to co dělá, je špatné, ale nějak ho to nezajímá. Baví ho to. Opravdová láska by ho třeba mohla změnit, ale co když chce zůstat takový jaký je?



Já osobně se nemůžu dočkat pokračování. Doporučuji snad všem. Příběh o andělech a přesto ne úplně. Kniha se čte rychle, příběh ubíhá a o zajímavé a zábavné konverzace není nouze. Přeci jenom, když se spolu začnou bavit holka, která se za celej svůj život s nikym nespala a kluk, kterej je "postelovej král" o sexu, je to opravdu zajímavé. Celá kniha je zaměřena na to, co je špatné a co dobré. Ale co když si někdy prostě nemůžeme vybírat. Život nikdy není černo-bílý. Je jen plný odstínů šedi.

Žádné komentáře:

Okomentovat