čtvrtek 10. dubna 2014

Mechanický anděl (Pekelné nástroje #1)

Mechanický anděl
Cassandra Clare


Anotace: 
Magie je nebezpečná – ale láska je stále mnohem nebezpečnější.
Když šestnáctiletá Tessa Gray přepluje oceán, aby našla svého bratra v Anglii, v době vlády královny Viktorie, něco děsivého na ni číhá v londýnském podsvětí, kde se potkloukají upíři, vlkodlaci a další nadpřirozené bytosti. Jedině Lovci stínů, bojovnící předurčeni zbavit svět démonů, je dokážou postavit do latě a zařídit pořádek.
Unesena tajemnými Temnými sestrami, členkami organizace, která si říká Klub Pandemonium, se brzy Tessa dozví, že sama patří mezi členy podsvětí a že ovládá vzácnou schopnost: schopnost proměny v jinou osobu. Ba co víc, Magistr, tajemná osoba, která vede Klub, se nezastaví před ničím, jen aby dostal Tessu i její schopnost.
Bez přátel a jako lovná zvěř najde Tessa útočiště u Lovců stínů v londýnském institutu, kteří přísahali, že jí
pomůžou najít bratra, pokud použije svou schopnost v jejich prospěch. Brzy se ocitne mezi dvěma nejlepšími kamarády: Jamesem, jehož křehká krása skrývá smrtící tajemství, a modrookým Willem, jehož uštěpačné vtipy a kolísavá nálada drží všechny na vzdálenost paže… všechny kromě Tessy. Jejich hledání je přivádí hluboko do srdce tajemného spiknutí, které by mohlo zničit Lovce stínů a Tessa zjišťuje, že si možná bude muset vybrat mezi záchranou svého bratra a pomocí přátelům zachránit svět… a že láska může být tou nejnebezpečnější magií ze všech.
zdroj anotace: http://knizni-doupe.cz/?p=152



Autorka: Judith Rumeltová  je americká spisovatelka. Knihy vydává pod pseudonymem Cassandra Clare. Proslavila se fantasy sérií Nástroje smrti.
Judith se narodila v Teheránu. Její rodiče Elizabeth a Richard Rumeltovi ale byli Američané. V současné
době žije v Amherst, Massachusetts, se svým manželem a třemi kočkami.
Nejdříve začala psát pod pseudonymem Cassandra Clairová Fanfiction na Harryho Pottera a Pána prstenů. Jmenují se The Draco Trilogy a The Very Secret Diaries.
Později začala psát trilogii Nástroje smrti už pod upraveným pseudonym Cassandra Clareová. Tato trilogie se pak rozrostla celkem na 6 dílů. Ve svém vytvořeném světě zůstala a přišla s trilogií Infernal Devices a má v plánu vydat ještě trilogii Dark Artificies.
 zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Cassandra_Clareov%C3%A1






Hodnocení: OMG! V danou chvíli mě nenapadá lepší vyjádření. Tak tohle bylo něco! Nástroje smrti je vážně úžasná série, ale Pekelné nástroje, to je prostě...Páni. Přečetla jsem už všechny tři díly, ale potřebuju víc. :D Nemyslete si, že nemám ráda Město z kostí. Mám a vážně hodně, ale dle mého názoru je tato série ještě lepší. Napětí, překvapení, pobavení a hlavně WILL a JEM. Těžko bych na této sérii něco vytkla. Neskutečně obdivuju Cassandru za její práci a talent. Napsat ještě lepší sérii než Mortal Instruments. Brava.

Na rozdíl od Nástrojů smrti se tato série odehrává v minulosti. Přesněji v 18. stol. Tím pádem tu máme trochu jiné chování, mluvu i zvyky. A celý příběh se tentokrát odehrává v Londýně.

Srdcervoucí milostný trojúhelník...
http://www.fanpop.com/clubs/the-infernal-devices/images/30793208/title/tid-fanart
Tessa. Dost mi připomíná Clary. Stejně jako ona i Tessa je roztomilá, statečná, nerozvážná, obětavá, inteligentní. Je tu ale jedna věc, která ty dvě odlišuje. Knihy. Tessa miluje knihy a je vášnivou čtenářkou. Neustále od ní slyšíte nějaký citát. Často když neví, co má dělat přemýšlí, co by udělaly její oblíbené hrdinky. Jak by se zachovaly, popřípadě co by řekly. Je hezké, když má někdo za vzor literární hrdinku. Sama jich pár mám. :D Takže u mě tedy Tessa oproti Clary trošičku vede.

Will, aneb Poznejte dvojče Jace. Ano, v chování si jsou hodně podobní. Oba jsou arogantní, sarkastičtí,odvážní, silní, atraktivní, chytří, okouzlující, šarmantní (ty dvě poslední jen pokud chtějí )
Will není gentleman. Lidi si drží dál od těla a nemá téměř žádné přátele. Zde se není čemu divit, když ten kluk v podstatě není schopen vlídného slova. Nejspíš vyznává stejnou mantru jako Jace. Milovat znamená zničit. Přeci je tu ale někdo, pro koho je Will ochotný udělat cokoli na světě, klidně i zemřít. Jediný člověk, kterého si Will pustil k tělu a na kterého nedá dopustit. Jem. Jeho parabatai.

A kdo je vlastně Jem? Úplný opak Willa. Klidný, tichý, milý, neskutečně hodný a ochotný, milující a dokonalý gentleman. Je sladký a úžasný. Jsem sice tým Will, ale Jema prostě nemůžete nemilovat. Jeho nesobeckost a láska vás chytí za srdce. Možná se vám po přečtení první knihy bude zdát tak trochu nevýrazný, ale stačí, abyste četli dál a pochopíte, co v něm skutečně je.

Pak jsou tu samozřejmě další důležité postavy jako Průbojná Charlotte, její trochu zvláštní manžel Henry, bratři Lightwoodovi a rozmazlená a naivní Jessie. (Tu jen tak mimochodem moc nemusim.)

Parabatai, aneb Něco víc než nejlepší přátelé
Vztah Jema a Willa. To je tak úžasná Bromance. :D Ty dva jsou neskutečná dvojka. Jsou parabatai. To znamená něco jako pokrevní bratři. Jeden se stará o toho druhého. Kam jde Jem, jde i Will. Když je jeden v průšvihu, ten druhej ho z toho vyseká. (Můžete hádat, kdo se do potíží dostává častěji. :D) Will se do všeho vrhá po hlavě. Jem jedná naopak strategicky a opartně. Ti dva jsou pro sebe jako stvoření. Jem toleruje a miluje Willa, takového jaký je. A Will je ochotný pro svého parabataie udělat všechno na světě. No není tohle roztomilé?



A po přečtení této série musím předělat svůj seznam svých nejoblíbenějších mužských postav. Jelikož Will a Jem právě sesadili některé hlavní protagonisty z jejich pomyslných křesel. :D

Jednoduše. Úžasná série, postavy, ať už hlavní nebo vedlejší (Je tu i Magnus), prostředí, zápletka. Přečtěte si, nebudete litovat. :)

A kniha si ode mě nemůže zasloužit nic jiného než 5 roztomilých, malých jednorožců. :D



Žádné komentáře:

Okomentovat