sobota 8. listopadu 2014

RC review: Deklarace smrti

Název: Deklarace smrti
Název v originále: Declaration
Série: Deklarace smrti 1
Autorka: Gemma Malley
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 252 stran

Anotace: Velká Británie, rok 2140.
Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika - největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace - každý obyvatel může mít jen jedno dítě... Kdo zákony poruší, bude potrestán.
Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za "Přebytečnou". Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?





Autorka: Studovala filozofii na publicistické univerzitě před tím, než pracovala jako žurnalistka. Psala pro několik finančních časopisů a pravidelně přispívala články do časopisů jako jsou Company
Magazine a The Sunday Telegraph.
Po té se začala věnovat službám, jako jsou pomoc seniorům v Ofstedu nebo výcviku vodících psů.
Je vdaná za Marka, ředitele přípravné školy (školky) v severozápadním Londýně.



Jak a proč? Ano, tuhle knížku už jsem jednou četla, ale už je to opravdu nějaký ten rok zpátky. Nevím proč, ale nedávno jsem si na ni vzpomněla a řekla si, že ji prostě musím přečíst ještě jednou. Vlastně snad úplně poprvé jsem nějakou knížku četla celou znovu. :)
Takže mockrát děkuji nakladatelství Fragment, že jsem si to mohla pořídit. 

Vítejte, ve světě nespravedlnosti 

Tahle knížka je z hlediska námětu a zpracování naprosto geniální. V tomto typu světa by nejspíš nechtěl žít nikdo. Rozdělení na dvě skupiny.
Vyvolení, kteří mají léky na dlouhověkost, peníze, mohou cestovat a dopřát si cokoli, co chtějí.
A pak tu máme Přebytečné, aneb děti a mladá generace, pro kterou už prostě není na planetě místo. A proto se stávají po většinu času otroky a poddanými Vyvolených. Aby se mohli "vykoupit." A navíc je všude provází jenom utlačování, nenávist, nespravedlivost, lži, nadávky, násilí a propaganda. Nope, tohle asi nebude ideální budoucnost. 

Tohle je jedna z knih, která vás opravdu donutí, zamyslet se. Popravdě, musím přiznat, že mi námětem tak trochu připomíná 1984 od Orwella. Stejně jako on, i Emma tady popisuje svět tak absurdní a šílený, že by se tomu nemělo dát věřit. Ale ona ve vás nechá vyklíčit pochybnosti. Když se nad tím totiž zamyslíte, nemusí být tak daleko od pravdy. My přece nevíme, jak bude naše budoucnost vypadat. Ale jedno vím jistě. Většina lidí se jen tak nevzdá svého života. Ať už je cena jakákoli.

Jak daleko vlastně můžeme být od pravdy?

Mě přijde jako by tato knížka byla takovým extrémně vyhroceným, ale zcela pravdivým zrcadlem lidské společnosti. Člověk je a vždycky bude sobecké stvoření. (Dobrá najde se par výjimek, ale jistě všichni znáte přísloví: "Výjimka potvrzuje pravidlo.") Chci tím říct, že naše společnost je už v mnoha ohledech značně zkažená a sociální rozdíly jsou už dnes v mnohým případech až neskutečné. Takže, vážně si myslíte, že to, co se děje v této knížce se nemůže stát i ve skutečnosti? 
Knížka jako taková je velice čtivá. Ale není to tím že by byla nějak akční nebo napínavá, spíš je to tím, jak dokonalé prostředí dokázala autorka vytvořit. Neustále se dozvídáte nové a nové informace, která vám pak dají finální skládačku.
V této knize najdete spoustu věcí, ale romance jako taková mezi nimi není. Tento příběh se týká především dětí, takže nejblíž vztahu, tady je asi držení za ruce a pusa na tvář. Což mi přijde strašně roztomilé a sladké. :) Konečně nějaký ten vztah mezi postavama, kde by se neřešil sex nebo milostné trojúhelníky. No prostě, za tohle u mě rozhodně bodíky navíc. :D

Postavy, které se na první pohled nemohou více lišit

Anna, s kterou se seznámíte, je naprosto poslušná a výborná studentka. Nikdy nepochybuje o tom, co je jí řečeno, dělá svědomitě všechny nařízené úkoly a dokáže se přizpůsobovat dle situace. Snaží se být tou nejlepší Přebytečnou, aby tak mohla splatit dluh Matce přírodě za to, že ji nechala žít. Patnáctiletá dívka, která věří, že ji rodiče nenávidí, ale přitom touží po lásce a uznání. Obyčejná dívka, která se musí neustále zdokonalovat v manuálních činnostech, protože kdyby to neudělala, kde by pak našla uplatnění. Protože co jiného ji v tomto zvráceném světě zbývá? Má vůbec nějakou naději? 
No a pak je tady Peter aneb naprostý opak Anny. Peter je neohrožený, odvážný, nectí žádná pravidla, která se v ústavu učí a nebojí se podělit se s ostatními o své názory a domněnky. Je to velice silná osobnost. Rozhodně je ze začátku sympatičtější než Anna, ale to možná bude tím, že pochází v Venku, kdežto Anna celý svůj život prožila v ústavu. takže její mentalita a hodnoty jsou někde jinde.
Peter je prostě nezlomný bojovník, který na svých bedrech nese těžké břemeno, ale stejně jako Anna prostě jenom touží po tom, mít rodinu a přátele. :)

Konečné zhodnocení: Jak už jsem řekla, kniha mě opravdu zaujala. Čtení ubíhalo neskutečně rychle a nikde jsem se nenudila. Nějaká ta akce, napětí i překvapení tam byly a no romance...bavíme se tu o patnáctiletých dětech, takže nečekejte nic velkého, ano? :D 
Pokud si tedy chcete přečíst nějakou opravdu zajímavou a nevšední dystopii, doporučuji vám, abyste sáhli právě pro této. :)

A nakonec bych ještě jednou chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za spolupráci a poskytnutí této úžasné knihy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat