sobota 4. října 2014

RC review: Lev, čarodějnice a skříň

Název: Lev, Čarodějnice a skříň
Originální název: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Série: Letopisy Narnie
Autor: C. S. Lewis
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 200 stran


Anotace: Je spousta dveří, ale pouze jedny vedou do jiného světa. Projděte s námi do země zázraků a kouzel - do Narnie! Sledujte příběh sourozenců Petra, Zuzany, Edmunda a Lucie v zemi obrů, trpaslíků, kentaurů a dalších tajemných bytostí, zakletých Bílou čarodějnicí. Dokážou s pomocí moudrého a zároveň strašlivého lva Aslana zlomit její temnou nadvládu?
Nenechte si ujít fantasy bestseller, který nadchl miliony čtenářů po celém světě.



Autor: Clive Staples Lewis známý jako C. S. Lewis nebo pod přezdívkou Jack, byl irský spisovatel, jeden z nejúspěšnějších autorů moderní britské historie. Je známý díky svému dílu z oblastí středověké literatury, křesťanské apologetiky, literární kritiky a beletrie. Jeho v současnosti nejznámějším dílem je série knih Letopisy Narnie.

Lewisova díla byla přeložena do více než 30 jazyků včetně češtiny a každý rok se jich prodalo více než milion výtisků. Knih ze série Letopisy Narnie se dosud prodalo více než 100 milionů výtisků. Některá Lewisova díla byla zpracována jako divadelní nebo filmové adaptace, z nichž nejvýznamnější je filmové zpracování Lva, čarodějnice a skříně z produkce The Walt Disney Company, které bylo uvedeno v roce 2005.

Jak a proč? Opět je to tedy recenzní výtisk od nakladatelství Fragment. Víte, jak jsem říkala, že se snažím dočíst resty? No, tak tady jsem na tom jednom začala pracovat. :D 

Knihy pro děti nikdy nejsou jenom knihami pro děti 
Stejně jako Harry Potter patří i tato knížka do sekce: Dětská literatura. Ale podle mě je tohle dělení vážně hloupé. Nevím, mě třeba bude za chvíli osmnáct a stejně jsem si knížku přečetla a čtení jsem si vážně užila. Každý to holt asi máme jinak. :)
 
V Narnii je možné všechno 
Stačí projít skrz skříň plnou kabátů a rázem se ocitnete v jiném světě. Vítejte v Narnii, zemi kouzel, pohádkových bytostí a věčné zimy. Magické místo, kde je všechno možné. 
Vláda zlé Ledové královny trvá už desítky let, nikdo neměl šanci ji porazit, až doteď.... 

Dobrá, knížka možná byla psána pro děti od devíti let, ale to nic nemění na tom, že je nádherně psaná a opravdu čtivá. Příběh o boji mezi dobrem a zlem, lásce a nenávisti, víře a vzájemné oddanosti. 
Lev, který představuje vše dobré. Odvahu, lásku, svobodu, mír, sounáležitost a víru v sebe sama. 
Na druhou stranu je tu pak Ledová královna, což je ztělesněná zlost, nenávist, krutost a lhostejnost v jednom. Prostě boj morálních hodnot. 
Čtení ubíhalo rychle, příběh byl osvěžen občasnou akcí či nějakým tím malým překvapením a no prostě to bylo takové pěkné, oddechové čtení, které mě vtáhlo zpět do mých dětských let. :D Jako bych byla malá Lucinka, která je znovu a znovu uchvácena kouzly této magické země. Ano, možná už jsem skoro dospělá, ale moje fantazie je na úrovni pětiletého dítěte. :) 

Dcery Eviny, Synové Adamovi
O téhle knížce jste už určitě někdy slyšeli anebo jste viděli film. Tak či tak, určitě víte, že kromě Aslana (lva) a Ledové královny má tato knížka další hlavní postavy: Lucinku, Petra, Zuzanu a Edmunt
Lucinka je postě ztělesněná fantazie a neutuchající víra. Roztomilá malá dívenka, která věří, že všechno je možné. Ale co je na ní asi nejúžasnější je její schopnost odpuštění a loajality vůči Aslanovi a svým sourozencům. Ona prostě představuje to, co většině dnešních lidí chybí: Lásku, víru, odpuštění a porozumění. 

Edmunt je velice zajímavá postava. Podle mě není slabý, akorát ještě nedokáže rozeznat správné od špatného. On je jasným příkladem toho, že i dobrý člověk může občas zakolísat. Každý přeci děláme chyby. Nikdo není a ani nemůže být dokonalý. Edmunt se možná nechal zlákat a díky tomu udělal pár pitomostí, ale hlavní je, že si uvědomil, že je něco špatně a snažil se to řešit.

Dále je tu Petr. Nejstarší, nejrozumnější a řekla bych, že i nejstatečnější ze svých sourozenců. A no, jako poslední tu máme Zuzanu, která na mě v tomhle díle neudělala moc velký dojem. Jediné co by se o ní dalo říct je to, že se v podstatě snaží chovat zodpovědně a racionálně. Ale mě nijak moc neoslnila, nevím proč. :)

Boží Aslan na scéně :)
A jako spousta dalších, i Narnie se dočkala filmového zpracování. Podle mě se film drží poměrně dobře knižní předlohy, takže při čtení, jako by se mi znovu promítal před očima.:D Dobré herecké obsazení, úžasná příroda a efekty, plus samozřejmě Aslan v reálu. Už jenom kvůli němu si ten film musíte pustit. :D 


Konečné zhodnocení: Čtivé, originální, zajímavé. Příběh, který opět posune hranice vaší fantazie dál. :) Prostě a jednoduše čtení, na které se nezapomíná. 


A nakonec bych ještě jednou chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za spolupráci a poskytnutí této úžasné knihy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat