neděle 5. října 2014

RC review: Setkání s duchem

Název: Setkání s duchem
Originální název: The Ghost and the Goth
Série: Mezi nebem a zemí
Autorka: Stacey Kade
Počet stran: 214 stran
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Královna školy a hvězda místních roztleskávaček Alona Dareová je předurčena pro skvělou budoucnost. Její život však končí nečekaně pod koly autobusu. Všichni si myslí, že je navždy pryč, ale... Alona zůstala ve světě živých jako duch. Pouze jediný člověk ji může vnímat - spolužák a totální lúzr Will. Podaří se jim překonat vzájemnou nechuť a pomoct jeden druhému? Proč Alona neodešla skrze jasné světlo do onoho světa?






Autorka: Také známá jako Stacey Klemstein. Žije na předměstí Chicaga se svým manželem, Gregem, a dvěma vysloužilými závodními chrty, Walker a Pansy. Když nečte nebo nepíše najdete ji u televize sledující své oblíbené pořady (Upíří deníky, Almost human, Živí mrtví, Sherlock a mnoho dalších).
ZDROJ



Jak a proč? Uznávám, že poslední dobou se mi z nějakého důvody daří vybírat spíše ty romantičtější fantasy. Věřte nebo ne, ale nemám páru proč. :D Ale opět je to tedy recenzní výtisk, za který děkuji nakladatelství Fragment.



Romantika, předsudky, překvapení a duchové
Když jsem si přečetla anotaci, myslela jsem si, že to bude nějaká ta přehnaně sladká a romantická knížka. (A ano, i tak jsem se rozhodla si ji přečíst. Nevím, co to se mnou je. :D) Ale zjistila jsem, že jsem se hluboce zmínila. Ano, ta romance tam byla, ale rozhodně ji tam nebylo tolik, kolik bych očekávala. Bylo to příjemné, čtivé, oddechové čtení, kde se stalo ne jedno překvapení.

Co si budeme nalhávat, duchařská témata už jsou taky pěkně ohraná, ale to neznamená, že se s tím nedá udělat něco zajímavého a nevšedního. Mě obecně se na této knížce nejvíce líbí prokreslení postav. Jde vidět, že autorka si s nimi dala značnou práci.

Příběh, kde nejpopulárnější holka ze školy, bude muset požádat o pomoc někoho, kdo se jí absolutně protiví. A stejně tak Will nemá z jejich spolupráce moc velkou radost. Přenesou se oba přes své odlišnosti a předsudky a najdou společnou řeč? Skončí nakonec Will v blázinci? A dostane Alona šanci nějak vyřešit své problémy?

Královna plesů a krotitel duchů :D 
Dobrá, původně jsem si Alonu představovala jako takovou tu typickou barbínku. Víte co tím myslím. Namyšlená, úplně blbá, sobecká, povrchní, rozmazlená fiflenka, která se zajímá jen o to, co si vezme další den na sebe a jestli jí kabelka ladí s botami. Prostě královna třídy a školních plesů. Takový ten stereotyp.
Ale ani nevíte, jak moc mě její postava překvapila. Jistě, občas (především tedy ze začátku) se chovala jako naprostá mrcha, ale v průběhu čtení jste o ní mohli zjistit pár zajímavých faktů.
Jako třeba to, že ta holka je vážně hodně chytrá, mazaná a vynalézavá. Taky obdivuju její sebevědomí, schopnost stát si pevně za svými názory, ale hlavně zvládání problémů všeho druhu. Vážně, nemá to v životě moc lehký, ať si ostatní myslí cokoli.
Odkaz
A pak je tady Will, který stojí úplně na druhé straně žebříčku popularity. V podstatě je to úplně normální kluk. Ale přeci je tu něco, co ho tak nějak odlišuje od ostatních. Dokáže mluvit s mrtvými. Prostě je to mediátor. Duchové, kteří zůstali na Zemi ho neustále otravují svými prosbami a žádostmi. Proto většinu doby co je ve škole, má v uších sluchátka a poslouchá hudbu, aby ty nikdy neutuchající hlasy přehlušil. Kvůli tomu jak se chová a občas si povídá "sám se sebou" ho většina lidí považuje za blázna. Prostě to nemá moc jednoduchý.
Co o něm jinak ještě říct? Je vcelku milý, sympatický, vtipný a chytrý. A i když to není žádný namakaný fotbalista, mě podle popisu připadá vážně dost pěknej. :D Vlastně mi vzhledem připomíná Noaha, akorát že Will prostě není tak sexy. :D

Konečné zhodnocení: Příběh je možná trošičku klišé, ale díky postavám to není až takový problém. Kniha je velice čtivá, psána z obou perspektiv a plná vtipných hlášek. No prostě, pokud hledáte oddechovější čtení s romantickými prvky, tak je tohle stvořeno přesně pro vás. :)


A nakonec bych ještě jednou chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za spolupráci a poskytnutí této úžasné knihy. 

2 komentáře:

  1. z tyhle Mezi nebem a zemi jsem jeste nic necetla, ale pry je to pohodove oddechove cteni. Tak se do toho musim brzo vrhnout. Ale takovych planu uz jsem mela :( Snad to vyjde :-D Pekna recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. děkuju. :) Jo, pokud hledáš nějakou tu romantickou oddechovku, tohle je rozhodně dobrá volba :)

    OdpovědětVymazat