středa 18. června 2014

Kenare Blake - Antibohyně

Název: Antibohyně
Série: Bohyně války 1
Autorka: Kendare Blake
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 312
Vychází v ČR: začátek roku 2014

Anotace: Válka bohyň začíná v Antibohyni, prvním dílu nové série uznávané autorky Anny krvíoděné Kendare Blake.
Staří bohové neumírají…
Aspoň si to Athéna myslela. Jenže pak jí pod kůží začala vyrůstat pírka, která jí zahltila plíce jako nějaká podivná rakovina, a Herma sužovala spalující horečka. Tím skončil jejich poklidný věčný život ve zdraví.
Athéna a Hermes putují světem a zoufale hledají příčinu svého pomalého, bídného umírání. Cestou získávají spojence a odhalují pradávné i nové protivníky. Pátrání je zavede ke Kasandře, obyčejné dívce, která se kdysi coby vědma těšila přízni a ochraně jednoho z bohů.
Dnes už se Kasandra do života bohů nijak neplete, vlastně ani netuší, že existují. Přesto by mohla hrát klíčovou úlohu ve válce, k níž se schyluje.
Královna bohů Héra se spojila s dalšími antickými obyvateli Olympu, kteří ve snaze prodloužit vlastní život vyvražďují své rivaly. Touha přežít z nich udělala antibohy, ubohé karikatury jejich někdejší slávy. Athéna bude potřebovat nějaké trumfy, protože život nesmrtelníků jen tak nevyhasne.
Každý z nich umírá po svém. Někteří se zadusí peřím. Z některých se stanou příšery. Ale všichni zuří až do posledního dechu.
Nadešel čas války bohyň.


Autorka: Kendare vystudovala obor kreativní psaní na Middlesex University v severním Londýně, kde získala titul M.A. Žije a píše ve Washingtonu, brzdí auto kvůli zvířatům- z nichž největší byl jelen, který to bohužel nezvládl, a nejmenší byla myš, která sice přežila, ale uzdravovala se celou věčnost- a má ráda řeckou mytologii, krvavé červené maso a veganství.

Děj: Oproti její prvotině Anně krví oděné je toto zcela jiný "šálek kávy". Za prvé, už po přečtení prvních pár desítek stránek zjistíte, že Kendare má řeckou mytologii opravdu ráda a že toho o ní ví spoustu. :)
Za druhé, jestli očekáváte něco podobného jako Annu, tak se pletete.
 A jestli si myslíte, že víte, co se tam stane, jelikož máte povědomí o řeckých dějinách a pověstech, tak to jste vedle jak ta jedle. :D Jistě, vztahy mezi Bohy a tak jsou zachovány, ale přeci jenom zde najdete spoustu věcí, které vás zaručeně překvapí. :)

Hodnocení: Vzhledem k tomu, že jsem od Kendare četla už oba díly Anny a vážně jsem si je užila, jsem čekala s čím přijde dál. A ani tentokrát nezklamala. I když se příběh od Anny úplně liší a je zcela o něčem jiném, autorčin záživný styl psaní, překvapivé zvraty a zajímavé popisy vztahů a emocí (ať už mezi Bohy či lidmi) pořád zůstávají. 

Musím přiznat, že mi chviličku trvalo zvyknout si na typ vypravování příběhu z obou pohledů. A navíc v Er formě. Ale to je pouze malý detail. Ale jakmile se tomu přizpůsobíte, zcela se do knihy ponoříte. :)

Já osobně mám řeckou mytologii taky ráda a ráda se o ní dozvídám nové věci. Ať už ohledně řeckých dějin anebo jistých rodinných vztahů mezi Bohy. Prostě mě ty příběhy vždycky tak nějak fascinovaly. Takže už jenom díky tomu jsem na knihu byla dvakrát tak natěšená. A když jsem ji pak našla v knihovně....Jako by tam na mě čekala. :D A co bych to byla za knižní milovnici, kdybych ji tam nechala? (A nezáleží na tom,že  mám v pokoji dalších dvacet knížek, co musím přečíst. :D)

Ze začátku se příběh trošičku vleče, ale jakmile se Kasandra a Athéna setkají, všechno je najednou mnohem zajímavější a pestřejší. Každá má trochu jiné názory a návrhy na řešení problémů. Občas bylo vážně vtipné je sledovat. A pak tady taky byly ty roztomilé scény mezi Kassandrou a Aidanem. Pak taky pár akčních scén, když se na sebe postavy vrhly a nebo se proti sobě postavily Bohové. A nebojte, o překvapení a ošklivé zvraty vážně není nouze. 


Postavy: Já osobně považuju za hlavní postavu knihy Athénu. Bohyni moudrosti a války. Její minulost, dřívější názory a rozhodnutí se nám občas promítaly v přítomnosti. No a ne vždycky to pro ni bylo pozitivní. Bohyně války stála a vždycky bude stát na jedné straně. A je jedno jestli to bude strana vítězů či poražených. Vždycky tu budou lidé, kteří ji budou uctívat a milovat, ale také ti, kteří ji budou nenávidět.

Athéna hodně těžce nese to, že už není tím, čím bývala. Nemá tak velkou moc, pomalu ale jistě umírá a navíc lidem se už téměř vymazala z paměti. Znáte to: "Sejde z očí, sejde z mysli." Štve ji, že lidé si na ni už téměř nepamatují a že ji neprokazují dostatečnou úctu. Ano, je taková maličko rozmazlená. Zvyklá dostávat a dělat co chce. 


Ale není to tak, že by vám lezla na nervy. Teda takhle, občas neví co chce a je trochu moc odtažitá a chladná. Přeci jenom někoho jen tak uškrtit holýma rukama není úplně vlastnost, kterou byste u holky chtěli vidět. :D Ale také ukázala, že může být nesobecká, obětavá, dokáže strategicky zvážit situaci a ochránit ty, na kterých jí záleží. 

Další důležitou postavou tu pak je Kassandra. Obyčejná středoškolačka, s normálními problémy, úžasným přítelem, pár kamarády a takovým malým darem předvídavosti. Anebo že by to nebylo tak jednoduché a normální?

Kassandra je v celku milá holka. Vtipná, hodná, obětavá a milující. Já osobně ji měla mnohem radši ze začátku. Ke konci ne že bych ji neměla ráda, ale no prostě se stala taková tamta věc a no.....prostě si to musíte přečíst, abyste mi rozuměli. :D

Dále je tu pak Hermes. Posel Bohů. Jeho styl umírání také není zrovna příjemný. Řekněme, že když tělo požírá maso zevnitř, tak to asi nemůže být nic pěkného ani nebolestivého. Jo, bylo mi ho trochu líto. Ale i přesto všechno on byl ten vtipálek a ten, co se snažil nevidět věci tak černě. (Většinou) Mě osobně byl velice sympatický.
Taky se mi v určitých pasážích zdálo, že k Athéně možná cítí něco trochu víc než pouhé přátelství, ale jindy to prostě byla jen dvojice kamarádů. Takže těžko říct, jak to mezi nimi nakonec skončí. I když mám takovej pocit, že Athéna už má svého favorita vybraného. No, uvidíme. Možné je všechno. :)

Tak tohle je vážně boží. :D Obdivuju autora.
Musíte uznat, že příběh pomalu umírajících Bohů, které se vydají hledat pomoc na Zemi je opravdu originální námět. Jistě, jsou tu knihy, které se Bohy zabývají, jako například série Percy Jackson, ale na rozdíl od Antihohyně, V Percym jsou Bohové popisováni jako něco víc. Kdežto podle Kendare jsou to jen ubohé a zoufalé bytosti, které jsou ochotni udělat cokoli pro svou záchranu. Ať to stojí, co to stojí. 

Za sebe rozhodně doporučuju. Pobaví, překvapí, taky si možná pobrečíte, potkáte zajímavé postavy a no jednoduše se máte na co těšit. :)

Příběh, který vám ukáže, že dokonce ani Bohové nejsou nesmrtelní a neporazitelní. Dokazuje nám, že každý má na tomto světě vyměřený a čas a  ať už se nám to líbí nebo ne, jednou se naše hodiny s pískem přesypou. Ať už jste člověk, mág, upír či Bůh.



1 komentář:

  1. I když je recenze moc pěkná, tak mě na knihu nenalákala. Spíš to není můj styl, nevím. Každopádně se ještě může stát, že změním názor, tak uvidíme.. :)

    OdpovědětVymazat