neděle 8. června 2014

Posuď knihu podle obalu - Caroline (14)

Týdenní meme, které pořádá Siky na knižním blogu: http://knizni-doupe.cz/
Cílem je vybrat si jednu knížku, uveřejnit k ní anotaci a zhodnotit obálku.

Název: Neopouštěj mě (Never let me go)
Autor: Kazuo Ishiguro

Autor u i u nás známých románů Soumrak dne, Malíř pomíjejícího světa a Když jsme byli sirotci přichází s další zajímavou knihou s prvky science-fiction. Zdánlivě jednoduchý příběh Neopouštěj mě, vyprávěný ústy dnes třicetileté bývalé studentky internátní školy na malebném anglickém venkově, zpočátku působí jako vzpomínky na téměř idylické dětství a dospívání, nebýt drobných narážek a nejasností, které krůček po krůčku směřují k šokujícímu odhalení. Románem se jako červená nit táhne otázka, co to znamená být člověkem, a nutí čtenáře k zamyšlení nad věcmi, které jsme zvyklí brát jako samozřejmost: kdo jsme, odkud přicházíme, kam jdeme?
Kniha Never Let Me Go získala Premio de Novela Europea (Cenu za evropský román) Casino de Santiago 2006. Dále byla zařazena do užší nominace na ceny Booker Prize, Arthur C. Clarke Award a James Tait Black Memorial Prize.



Tohle je jedna z nejzajímavějších knih, jakou jsem kdy četla. Ze začátku vám to opravdu přijde jako obyčejný příběh ženy, která se ve vzpomínkách vrací do svých dětských let. Ale jak příběh pokračuje, pomalu zjišťujete, že NIC není takové, jak se zdá. 
Po přečtení knihy to ve vašem mozku bude pěkně šrotovat. Teda alespoň u mě to tak bylo :) Vážně, stojí to za to. 
A teď už k obálce. No tak asi na první pohled je jasné, že žena nesedí v tak úplně přirozené poloze. Hlava otočená o sto osmdesát stupňů asi není úplně normální. Po pravdě díky tomu, té modré barvě a anotaci, jsem tak trochu očekávala příběh o mimozemšťanech. No tak úplně jsem se netrefila. 
Přečtěte si a odhalte, co je pravou podstatou tohoto příběhu. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat