sobota 27. září 2014

RC review: Percy Jackson - Moře nestvůr

Název: Moře nestvůr
Originální název: Sea of monsters
Série: Percy Jackson 2
Autor: Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 303

Anotace:
Mytologické bytosti ožívají...
Krvelačné nestvůry se bouří...
Bohové z Olympu kladou další úkoly...

"Po klidném školním roce se na mně valí další problémy.
Poslední den školy to začalo! Hodina tělocviku se proměnila ve vybíjenou s lidožravými obry a Grover se dostal do průšvihu.
Další špatná zpráva: Táboru polokrevných hrozí zničení...
Vydávám se s přáteli na výpravu, ze které se nemusíme všichni vrátit živí...
Jdeš do toho s námi?"


Autor: Riordan se narodil v San Antoniu v Texasu. Vystudoval University of Texas at Austin a poté patnáct let učil na státních a soukromých školách v Kalifornii a San Antoniu.
Riordan je mnohonásobně oceněný autor knižní série Tres Navarre a jeho kniha The Maze of Bones se 28. září 2008 vyšplahala na první místo v seznamu bestsellerů newyorského deníku The New York Times. Knihy ze série Percy Jackson a Olympané vypovídají příběh o dvanáctiletém chlapci, který se dozví, že je synem starořeckého boha. 12. února 2010 měl premiéru film natočený podle prvního dílu série – Zloděj blesku.
Riordan žije se svou ženou a dvěma syny v San Antoniu. Právě pracuje na nové sérii The Kane Chronicles, která bude založená na egyptských bozích a jejíž první kniha, The Red Pyramid, byla vydaná 4. května 2010.
Zdroj



Jak a proč? Jedna z knih, který jsem dostala od Fragmentu jako recenzní výtisk. Přečetla jsem si první díl a no teď už je tak nějak těžké přestat . :D

Percy jakožto Odysseus 
Nevím, čím to je, ale druhý díl se mi líbil asi o chloupek víc. Možná je to tím, že jsem měla s postavami už nějaké to pouto a taky se nemuselo všechno detailně popisovat. Autor se tady mnohem víc soustředil na prokreslení postav a na příběh obecně.

Tento díl je inspirován Odysseem a jeho výpravami po moři. Stejně jako slavný Odysseus i Percy tady bude muset přežít spoustu nástrah a pastí. A navíc si musí pospíšit, protože na tom, zdali úspěšně zvládne tuto výpravu, závisí osud celého tábora Polokrevných a také nějaký ten život. No, řekněme, že jakožto třináctiletý kluk, toho má na bedrech celkem dost.
Opět se tu setkáme s nějakým tím Bohem a dozvíme se novinky ze světa Olympu. V tomhle díle se také rozluští zápletka toho, proč je Percy vlastně vůbec ještě naživu a nikdo ho zatím nezabil. Co si budeme nalhávat, jsou to Bohové. Kdyby chtěli, mohli by ho rozdrtit okamžitě. Ano, sice by se pak asi museli smířit s hněvem Poseidona, ale jsou přeci nesmrtelní, ne? :D

Naši staří známí, ale i tajuplní nováčci
Z těch nových tady máme Percyho záhadného kamaráda ze školy. Takový vysoký, trochu hromotluk, ale srdce má na správném místě.
A samozřejmě, co by to bylo za díl Percyho Jacksona, kdyby se tu neobjevili Bohové nebo jakékoli další nadpřirozené bytosti. :D

Ani nevím proč přesně, ale Percy se mi zdál mnohem dospělejší než v prvním díle. Možná to bylo tím, že všechny ty věci ohledně Bohů a boje na život a na smrt s nestvůrami pro něj už nebyly žádným překvapením. Ví, co si může a nemůže dovolit. Ale jeho prostořekost a neúcta k autoritám mu zůstaly. To je to, co se mi na něm líbí asi nejvíc. :D
Dále tady máme Annabel, která mi taky byla sympatičtější než v jedničce. Řekněme, že byla taková trochu otevřenější a no dá se říct, že i milejší. Pořád je to ta chytrá, mazaná a zábavná Annabel, ale díky tomuto dílu, jsme se dozvěděli spoustu věcí o její minulosti, rodině a především o Lukovi a Thalii. Takže i když se někomu může zdát, že projevila slabost, když se s tím vším Percymu svěřila, já osobně si myslím, že akorát ukázala svou sílu a projevila v Percyho důvěru.

Co říkáte na takovou Percabel? :D 
Nejsem přeci jediná, kdo ty dva spojuje, že ne? Dobrá, to jméno možná není nejlepší, ale co, nějak jim říkat musím. :D
Oblíbila jsem si ty dva spolu už v jedničce, ale mám takovej pocit, že čim víc budu číst, tím víc je budu chtít jako pár. A já upřímně doufám, že Rick mi udělá tu radost a stvoří z mojí Percabel opravdovou věc. :D

Film a kniha, aneb nikdy nesuďte knihu podle filmu
A pak tady máme film. Věřte nebo ne, opět je to něco naprosto, totálně odlišného. Největším rozdílem je asi to, že Grover je celou tu dobu s Percym a to že se měl už na konvi prvního dílu vydat na výpravu, se tady vůbec neřeší. A pak taky to, že Annabeth vypadá úplně jinak a spousta dalších věcí, které moc nesedí. :D
Film sám o sobě je vážně vcelku dobrej, ale s knížkou se to prostě nedá srovnat. :D

Konečné zhodnocení: Stejně jako předchozí díl, ani tento nezklamal. Opět zde bylo překvapení, akce, napětí, Bohové a taky více Percyho a Annabel. :D  Moře nestvůr jsem si užila ještě víc než jedničku, takže asi nikoho nepřekvapí, když si i tato kniha vyslouží:
A nakonec bych ještě jednou chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za spolupráci a poskytnutí této úžasné knihy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat